Слушатели определиха най-добрия албум на 80-те

Поводът е Националният ден на албума

09 октомври 2020
social
Снимка от facebook

Слушателите на предаването на U2 по BBC Radio 2 "Звукът на 80-те" избраха "Тhe Joshua Tree" за най-добрия албум на 80-те години. Анкетата беше направена по случай Националния ден на албума, който се отбелязва на 10-и октомври.

David Howell Evans, познат като The Edge от U2 коментира: “"The Joshua Tree" промени всичко за нас като група. Написан е в средата на 80-те, по време на ерата Reagan-Thatcher в британската и американската политика, период, в който имаше голямо недоволство. Имам чувството, че днес отново сме се върнали там по някакъв начин, политиките са толкова полярни. Имахме привилегията да можем да свирим "The Joshua Tree" на живо по целия свят през последните няколко години и усещането, че албумът направи пълен кръг. Много се радваме, че хората продължават да намират връзка с песните, нощ след нощ, година след година. Благодарим на слушателите за подкрепата".

U2 в състав Bono, Adam Clayton, The Edge и Larry Mullen Jr. се формира в Дъблин, Ирландия, през 1976 г. и издава "The Joshua Tree" на 9 март 1987 г. Албумът достига първото място в класациите на Великобритания, Канада, Западна Германия, Дания, Швейцари и Австралия, и е първият албум на бандата, който става номер 1 в САЩ. По-късно същата година колекцията носи на U2 "Грами" за най-добър албум и най-добро рок изпълнение на група. Обложката пък е избрана за най-добрата от читателите на сп. "Rolling Stone" по време на неговите годишни музикални награди. "The Joshua Tree" е записан в Windmill Lane Studio в Дъблин и от него са продадени над 25 милиона копия по света.

Ето и Топ 20 на най-великите албуми на 80-те според анкетата:

U2 - The Joshua Tree
Dire Straits - Brothers In Arms
The Stone Roses – The Stone Roses
Michael Jackson – Thriller
Guns N' Roses – Appetite For Destruction
The Human League – Dare
The Smiths – The Queen Is Dead
Paul Simon - Graceland
ABC - The Lexicon Of Love
Prince – Purple Rain
Kate Bush – Hounds Of Love
Duran Duran – Rio
Tears for Fears - Songs From The Big Chair
Bruce Springsteen - Born In The USA
AC/DC - Back In Black
Deacon Blue – Raintown
Frankie Goes To Hollywood - Welcome To The Pleasuredome
INXS – Kick
George Michael – Faith
Pet Shop Boys - Actually

Новини