Слънцето залезе за 66 дни в Аляска

Явлението в Арктическия кръг е известно като „полярна нощ“

22 ноември 2020
social
Снимка от twitter

В Аляска слънцето залезе и няма да се появи отново до 23 януари 2021 г.

От Националната метеорологична служба на САЩ съобщиха в Twitter, че 18-и ноември в 13:30 ч. е регистриран последният залез за годината в еше регистриран в градчето Уткиагвик. Неговите жители навлязоха в период на частичен мрак от 66 дни.

Явлението в Арктическия кръг е известно като „полярна нощ“, когато минават месеци, в които слънцето не се издига дълго над хоризонта.

Вестник „Вашингтон пост“ го описва така: „Поради накланянето на Земята по оста си, регионите на Арктическия кръг могат да останат с гръб към слънцето дни, седмици или дори месеци. Обратното се случва през лятото, когато яркостта царува 24 часа в денонощието".

От последните дни на ноември до първите дни на януари в Уткиагвик се установява частична тъмнина и предлага само светлинно сияние за няколко часа. „Когато слънцето е на шест градуса под хоризонта, все още има достатъчно слънчева светлина, за да се виждат обекти навън и хората да могат да извършват някои дейности".

До края на този месец може да има до шест часа слаба светлина в този регион на Аляска, но с напредването на времето часовете на дневната светлина намаляват. За Коледа ще има само три часа слаба светлина, а останалата част от деня ще бъде тъмна.

До 23-и януари слънцето ще се вижда на хоризонта.

Жителите на Уткиагвик пък ще видят светлината на безкрайния ден от 11-и май до 18-и август.

Основните дейности в градчето, по-рано известно като Бароу, са събирането и ловът на животни като тюлени, китове, патици и карибу, но има и атракции за туристи, които обичат екстремния студ. През лятото се предлагат обиколки за фотолов на полярни мечки и снежни сови, както и до археологическия обект Бирнирк.

Новини