Сняг, дъжд и поледици в цялата страна

Испания беше парализирана от най-силната зимна буря за последните 50 години

10 януари 2021
social
Снимка от pixabay.com

Лоши са условията за туризъм в планините. Навсякъде е облачно, на много места има мъгла. В курортите Банско, Добринище, на ски писта „Ветровала“ и Пампорово вали дъжд. На Боровец на места има образувана кора върху снега и е опасно за неподготвени скиори.

От ПСС предупреждават хората да не карат извън пистите и да се придържат към обработените места.

За днес е обявен оранжев код за интензивни валежи от сняг в три области – Видинска, Монтанска и Врачанска. Снежната покривка ще се увеличи до 30-40 см, в близост до Дунав до 15-20 см.

В останалата част от страната е обявен жълт код за валежи. В по-голямата част от Северна България и високите полета на Западна ще вали сняг, а в останалата част от страната - дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и в Източна България и временно силен вятър от изток-североизток.

Максималните температури ще са от 0-2 градуса в северозападните райони до 6 -7 градуса в крайните южни.

И през цялата следваща седмица ще остане влажно със условия за дъжд и сняг в планините. Ще има условия за обледеняващ дъжд в долините и котловините на Западна България, както и за прозрачен лед по пътищата в тези райони.

А в Испания снежната буря, която парализира Мадрид, е довела до смъртта на трима души. Според властите - това е най-силната зимна буря за последните 50 години. За едно денонощие в Мадрид са паднали 33 литра сняг на квадратен метър, което не се е случвало от 1971 г. Снежната покривка в столицата достига 60 см. 

Новини