„Сова Харис“: Домусчиев, Пеевски и Кубрат Пулев изпревариха по рейтинг политически лидери

БСП потъна с 10,4% зад ГЕРБ с 43, 4%, Мутафчийски и Борисов с най-високо доверие

10 април 2020
social
Снимка от pixabay.com

В рамките на кризисната ситуация значително е нараснало доверието в правителството – 51% и работата на органите на реда – 49,5%. По същество, единствено кабинетът и МВР имат положителен рейтинг, тоест доверието на гражданите към тях е по-голямо от недоверието. Това показват данните от експресно проучване, проведено от „Сова Харис“ по поръчка на ИА ПИК в периода 8-9 април 2020 г. сред 800 респондента. Изследването е реализирано на база на случайна извадка от телефонни номера по метода на стандартизирано телефонно интервю сред пълнолетното население на страната, с квота по пол и възраст.

Очаквано най-позитивни оценки и одобрение получават председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски (71,1%) и премиерът Бойко Борисов (59,9%).

В борбата срещу разпространението на Covid-19 активна позиция заемат не само ангажираните политици, но също така публични личности и бизнесмени. От проведеното проучване се вижда и какво е отношението към тях - те изпреварват много от политическите лидери.

Прави впечатление високото одобрение на изявите на депутата Делян Пеевски (28,3%) и бизнесмена Кирил Домусчиев (23%), чиято ангажираност явно е забелязана от обществеността, е заключението в проучването. И двамата дариха крупни суми на болници в страната, на медици и на нуждаещи се хора. Над 3 милиона предостави депутатът от ДПС, а председателят на КРИБ дари близо милион в борбата с коронавируса.

Голямо впечатление с ангажираността и щедростта си е направил спортистът Кубрат Пулев (38%). Зад него се реди дори държавният глава.

Зад тези изявени публични личности остават политически водачи и министри, като соцлидерката Корнелия Нинова, лидерката на Изправи се.бг Мая Манолова, социалната министърка Деница Сачева, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, лидерът на ДБ Христо Иванов, както и шефът на ВКС Лозан Панов.

Петата позиция на президента в класацията по рейтинг Румен Радев можем да отчетем като сериозно отстъпление (33,2%).

Проучването показва, че лявата опозиция се е сринала по рейтинг.

43,3% от респодентите декларират доверие в ГЕРБ, БСП са на второ място с голяма разлика – 10,4%. След тях се нареждат „Воля“ - 8,7%, „Демократична България“ - 6,7%, „Обединени патриоти“ - 6,1%, ДПС – 5,3% и „Атака“ - 2,3%.

Данните показват още, че позитивната оценка към дейността на изпълнителната власт се пренася и към водещата партия в управляващата коалиция. В момента доверието към ГЕРБ значително надвишава това на останалите основни политически сили у нас.

Според резултатите от проведеното изследване около две трети от хората споделят, че стриктно спазват мерките, наложени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Останалите около 1/3 се съобразяват с тези мерки. Едва около 3% заявяват, че не се съобразяват с наложените изисквания.

Преценката за това, дали другите хора около нас спазват ограниченията, е малко по-различна. Преобладаващ е делът на хората у нас, които смятат, че мнозинството спазва и се съобразява с мерките. Според 17% от хората обаче, дисциплината на околните не е добра и мерките не се спазват.

Собствената ни преценка за това как България се справя със заплахата в сравнение с другите Европейски страни, е, че ситуацията у нас е по-добра - в това са убедени около две трети от пълнолетните български граждани.

Когато става въпрос за действията на българското правителство в битката с епидемията, одобрението е още по-високо, като достига до 74%.

На фона на националния отговор на кризата, към който се причисляват управляващите, ролята на опозицията се оценява противоречиво. В разделението на мненията тук като най-масово мнение (37%) се откроява оценката на действията като неконструктивни и неполезни. При оценката за действията на президента имаме огледално разпределение на общественото мнение: според 35% действията му са конструктивни и полезни, също толкова не са съгласни с това твърдение. Като имаме предвид, че ролята на президента по презумпция е да бъде обединител на нацията, разделението на оценката за неговата роля в такъв критичен момент е смущаващо.

Според широката общественост у нас, позицията на премиера е по-адекватна, и то в убедителното съотношение 56% към 16%.

991-ratio-sova-haris-prouchvane-1.jpg

991-ratio-sova-haris-prouchvane.jpg

снимки: Сова Харис

източник: dariknews.bg

Новини