Спряха снимки с Дейвид Атънбъро поради опасения за здравето му

Притесненията са за заразяване с птичи грип

07 март 2023
Nature
Снимка от Youtube Screenshot

Плановете за заснемане на поредицата "Дивите острови", в която ветеранът Дейвид Атънбъро ще се снима близо до птиците, са отменени поради опасения за здравето му. Телевизионните продуценти се опасяват, че Девид Атънбъро ще се зарази с птичи грип и ще умре по време на снимките на последната си серия, която вероятно ще бъде последната работа на ветерана в телевизията.

Премиерата на "Дивите острови" е в неделя и ще бъде първата забележителна поредица на Атънбъро, посветена на естествената история на Великобритания и Ирландия. Снимана в продължение на три години, поредицата от пет части има за цел да хвърли светлина върху предизвикателствата, които засягат Британските острови, и да представи природата там, съобщи „Гардиън”.

Две седмици преди началото на снимките се появиха съобщения, че птичият грип е засегнал съседния остров Грасхолм, което означаваше, че той може да се появи и на Скомер. Заснемането на филма на физически труден терен, включително на остров Скомер, на западния бряг на Уелс, е наложило да се променят плановете в последния момент, за да се избегне сериозен риск за здравето на 96-годишния мъж.

Миналия месец беше съобщено, че британските здравни власти подготвят планове за прилагане на антигенни тестове, ако се появят признаци, че птичият грип е започнал да се разпространява от един човек на друг.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство работи и върху кръвни тестове за откриване на антитела срещу вируса, а служителите ще анализират генетичните мутации на болестта, за да разкрият данни за повишения риск за човешкото здраве от птичия грип.

Настоящата епидемия от птичи грип се причинява от щама на вируса H5N1, който произхожда от птицеферми в Азия и оттогава се разпространява по целия свят, като заразените мигриращи птици играят ключова роля в разпространението му. През последните две години във Великобритания болестта оказва все по-голямо влияние върху дивите птици, като са заразени 65 вида.

 

Новини