Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Суперизригване на Слънцето може да "попари" живота на Земята
Суперизригване на Слънцето може да
Суперизригване на Слънцето може да "попари" живота на Земята Петък, 14.06.2019 г., 15:17 ч. Отделената енергия може да е 1000 пъти по-мощна от тази при обичайните изригвания

Слънчево суперизригване с отделяне на енергия, 1000 пъти по-мощна от тази при обичайните изригвания е възможно да стане в следващите 100 години. Това твърдят астрономи от университета на Колорадо в Боулдър, съобщава Сайънс алърт.

Подобни изригвания са характерни за младите звезди и доскоро общоприетата теория гласеше, че е невъзможно да има суперизригване в Слънчевата система, предава БТА.

Астрономите са анализирани данни, получени от космическите телескопи "Кеплер" и "Гая", както и от наземната обсерватория "Апачи пойнт" в Ню Мексико. Въз основа на тях, те констатирали, че суперизригвания е имало на 43 подобни на Слънцето звезди.

При младите звезди отделяне на енергия се регистрира веднъж седмично, а при по-старите звезди - веднъж на няколко хиляди години. Засега няма точна информация за силата на потенциалното изригване и за влиянието му върху Земята.

Учените все пак са изградили теоретичен модел за въздействието на подобно явление. По тяхно мнение, това ще е катастрофически феномен, който ще доведе до технологичен колапс на съвременната цивилизация, ще нанесе щети за трилиони долари в целия свят и ще предизвика неочаквани техногенни катастрофи и стихийни бедствия.

 

Коментари