Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Суперземя в Слънчевата система
Суперземя в Слънчевата система
Суперземя в Слънчевата система Четвъртък, 28.02.2019 г., 15:19 ч. Според американски учени, евентуалната нова планета е типична Суперземя – с размери, превишаващи тези на Земята, но значително по-малка от газовите гиганти

Нови научни изследвания в подкрепа на хипотезата, че в Слънчевата система съществува неизвестна досега – девета – планета, публикуваха Майк Браун и Константин Батигин от Калифорнийския технологичен институт.

В първото изследване са дадени доказателства, че космически обекти от пояса на Кайпер зад орбитата на Нептун се групират под въздействието на силна гравитация вследствие на присъствието на голям обект. Това не се интерпретира като пряко доказателство за съществуването на планетата Х, но според учените значително повишава вероятността да има такъв обект.

Второто изследване е обзор на хиляди компютърни модели на динамичната еволюция на покрайнините на Слънчевата система и описва възможните характеристики на деветата планета. Изказана е хипотеза, че тя се намира по-близо до Слънцето и е с по-малки размери, отколкото се предполагаше досега. Двамата учени предполагат, че хипотетичната планета има маса приблизително пет пъти колкото Земята и има полуорбитална ос с дължина 400 астрономически единици ( за сравнение, една астрономическа единица е равна на разстоянието от центъра на Земята до центъра на Слънцето – приблизително 149,6 милиона километра).

Според тях евентуалната нова планета е типична Суперземя – с размери, превишаващи тези на Земята, но значително по-малка от газовите гиганти.

Коментари