Supremes и Nirvana получават почетни награди “Грами”

Американската звукозаписна академия ще награди отличниците на специална церемония

06 януари 2023
social
Снимка от БГНЕС

Американската звукозаписна академия ще бъде домакин на специална вечер в чест на тазгодишните носители на наградата “Грами” за цялостен принос към музиката. Събитието ще се проведе на 4-и февруари, ден преди 65-ата церемония за връчване на златните грамофончета. 

Supremes, Nirvana, Nile Rodgers, Slick Rick, Ma Rainey, Bobby McFerrin, както и Ann и Nancy Wilson от Heart  са носителите на почетните отличия тази година. 

Така Diana Ross, която стартира кариерата си в Supremes, се превръща в първата жена, която получава “Грами” за цялостен принос два пъти - като част от група и самостоятелно. Тя беше отличена като солова изпълнителка през 2012 г. Освен нея, носители на две почетни награди “Грами” са Paul McCartney, John Lennon и George Harrison от Beatles и певецът от Weaves, Pete Seeger.

Ross е също и единствената в тазгодишния списък с отличени за заслуги към музиката, която има номинация и в основната церемония - тя ще се бори за грамофонче в категорията “най-добър традиционен поп вокален албум” с “Thank You”, нейният 25-и албум и първи от 15 години.

Певиците Mary Wilson и Florence Ballard от Supremes ще бъдат наградени посмъртно, както и Ma Rainey и фронтменът на Nirvana, Kurt Cobain. Dave Grohl и Krist Novoselic ще приемат отличието от името на бандата. 

 

 

Новини