„Света София“ в Истанбул отваря като джамия на 24 юли

Катедралата е била християнска църква и център на православния свят цели 900 години

11 юли 2020
social
Снимка от pxhere.com

Храмът „Св. София“ в Истанбул ще бъде отворен за ислямско богослужение на 24 юли. Това стана ясно от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след като подписа указ за отваряне на „Св. София“ за ислямски молитви след 86 години.

Реакции срещу решението дойдоха от ЕС, САЩ, Гърция, Австрия, Русия и други страни.

От ЮНЕСКО изтъкнаха, че „Държавите са длъжни да не правят никакви промени, които могат да нанесат вреди на обект с универсална стойност“, включен в списъка на ЮНЕСКО на обекти под закрила.

Агенцията на ООН вече обяви, че ако Турция превърне многовековния храм в джамия, статутът му в ЮНЕСКО ще бъде преразгледан.

През 2019 г. „Св. София“ е била посетена от над 3,7 млн. туристи.

Катедралата "Света София" в Истанбул е паметник на византийската архитектура, който е издигнат през 532-537 г. по указание на император Юстиниан. 

След падането на Византийската империя и превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г., катедралата е превърната в джамия и към нея са построени минарета.

През 1935 г., според постановлението на турското правителство, подписано от основателя на съвременната турска република Мустафа Кемал Ататюрк, катедралата е превърната в музей.

През 1985 г. сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Новини