Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Световен ден за борба срещу СПИН
Световен ден за борба срещу СПИН
Снимка: Pixabay
Световен ден за борба срещу СПИН Неделя, 01.12.2019 г., 09:00 ч. Кампанията цели и да мотивира хората за отговорност към собственото здраве.

За поредна година международната общност отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН. Тазгодишните прояви са под надслов „Промените се правят от общности”.

Кампанията цели да се насочи вниманието на обществото към проблема, да се насърчат и обединят усилията на различни институции и организации за повишаване на обществената осведоменост за начините на предпазване и предаване на ХИВ, хепатити и сексуално-предавани инфекции, за предимството на изследването и ранното откриване на заразени лица и насочването им за лечение.

Кампанията цели и да мотивира хората за отговорност към собственото здраве.

Средногодишно у нас се откриват около 200 човека с ХИВ. По официални данни към месец май 2018 г. инфектираните българи са били 2 810, като над 1/3 от тях живеят в София.

Направените прогнози показват, че без интервенции за превенция до 2023 г. броят на лицата с ХИВ инфекция само в столицата ще нарасне от 1028 души към 2017 г. до 1621 души.

Коментари