Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Световни културни обекти отварят след месеци на блокада
Световни културни обекти отварят след месеци на блокада
Снимка: pxhere.com
Световни културни обекти отварят след месеци на блокада Понеделник, 06.07.2020 г., 10:19 ч. Лувърът в Париж, „Саграда Фамилия” в Барселона и дворецът Тадж Махал в Индия вече са достъпни за посетители

Най-посещаваният музей в света Лувърът в Париж отваря отново врати за посетители. За голямото събитие са взети всички предпазни мерки. Очаква се спад на посещаемостта с близо 80%. Загубите от затварянето на музея досега са огромни - над 40 милиона евро.

Катедралата „Саграда Фамилия” в Барселона също отваря врати след месеци блокада. Това ще стане на три фази. През уикенда в нея първо бяха допуснати здравни работници и служителите на първа линия. По време на втората фаза жителите на каталунската столица ще получат безплатен достъп. Датата за третата фаза, когато ще бъдат допускани всички посетители, ще бъде обявена допълнително.

Една от най-известните световни забележителности – дворецът Тадж Махал, отваря за посетители от днес.

Великобритания пък ще отпусне близо 1,5 милиарда британски лири на културни институции и сферата на изкуствата, за да подпомогне силно пострадалия от пандемията и карантинните мерки културен сектор. Музеи, художествени галерии, театри, независими киносалони, паметници на културата и музикални събития ще бъдат защитени чрез субсидии и заеми.

Коментари