Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Светът гледа безпомощно унищожението на "Нотр Дам"
Светът гледа безпомощно унищожението на
Светът гледа безпомощно унищожението на "Нотр Дам" Вторник, 16.04.2019 г., 08:20 ч. Един от символите на Париж беше обхванат от пожар вчера вечерта

Овладян е пожарът, обхванал катедралата "Нотр Дам" в Париж вчера вечерта, съобщиха френски медии. Огънят унищожи почти целия покрив на сградата и причини рухването на нейния шпиц, висок 93 метра. Опазени са двете основни кули.

7003488.jpg

7003494.jpg

Един пожарникар е пострадал сериозно при гасенето. Повече от 400 огнеборци участват в овладяването на стихията.

7003269.jpg

7003201.jpg

7003208.jpg

Френският президент Еманюел Макрон беше на място и обеща сградата да бъде възстановена.

7003500.jpg

От парижката прокуратура казаха, че за момента пожарът се разглежда като нещастен случай и се изключва вероятността за умишлен палеж.

През последните часове светът гледаше безпомощно унищожението на една от сградите, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Само за час пламъците погълнаха готическия връх на катедралата, камбанарията и покрива.

7003290.jpg

Пожарът е бил извънредно труден за овладяване. Кварталът и близката болница бяха евакуирани. Огънят е тръгнал от таванските помещения, където се е провеждал ремонт.

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата "Нотр Дам", са били спасени. Сред тях са короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX.

Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на "Нотр Дам", известна като "Гората", се е срутила в резултат на огъня.

Още днес започва кампания за събиране на средства за възстановяване на сградата. Пино, една от най-богатите фамилии във Франция, вече обеща 100 милиона евро за каузата. 

Коментари