Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Тиха нощ, свята нощ" е изпълнена за първи път преди 200 години
"Тиха нощ, свята нощ" е изпълнена за първи път преди 200 години Понеделник, 24.12.2018 г., 11:14 ч. Популярната коледна песен е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Днес се навършват 200 години от първото изпълнение на "Тиха нощ, свята нощ" ("Stille Nacht, heilige Nacht") . Песента прозвучава за първи път в австрийското село Оберндорф, близо до Залцбург, на Бъдни вечер през 1818 г.

"Тиха нощ, свята нощ" е композирана през същата година от Франц Грубер, а автор на текста е отец Йозеф Мор. Тя е изпълнена на Бъдни вечер в църквата "Св. Николай" на брега на река Залцах в Австрийската империя (днес на територията на Австрия).

Грубер е бил директор на училище и е свирел на орган в близкото село Армсдорф. Мор, който написал текста през 1816 г. в Мариапфор (родният град на баща му) и дошъл в Оберндорф през 1817 г., го помолил да композира по него мелодия и да изпълни музикален съпровод на китара, тъй като наводнение от реката повредило органа в църквата.

Произведението претърпява лека промяна в следващите 30-ина години, докато придобие вида, в който е познато днес. Междувременно е забравено кой е авторът на музиката и дълго време се е смятало, че това може да е някой прочут композитор като Хайдн, Моцарт или Бетовен. Запазен нотен ръкопис на Грубер е открит чак през 1995 г.

Популярността на мелодията се дължи и на това, че много бързо стига до владетели от онова време. Карл Маурахер, който поддържал органа в Оберндорф, много харесал песента и я пренесъл в Цилертал. Там я научават две семейства пътуващи музиканти, които бързо я включват в спектаклите си. Райнер, една от фамилиите, я изпълнява пред императорите Франц I и Александър I, а през 30-те години на XIX век - и в САЩ. През 40-те години тя става любима и на пруския крал Фридрих IV.

През 1859г. е написан и английският превод, с който песента става още по-популярна. През 2011 г. ЮНЕСКО обявява "Тиха нощ, свята нощ" за част от световното културно наследство.

 

Коментари