Tina Turner почина на 83 години

24 май 2023
Tina Turner
Снимка от instagram.com/tinaturner/ Peter Lindbergh

Певицата Tina Turner, която се превърна в суперзвезда със соул и поп класики като "The Best" и "What's Love Got to Do With It", почина на 83 години. 

През последните няколко години музикалната легенда страдаше от редица здравословни проблеми, включително рак, инсулт и бъбречна недостатъчност. 

Тъжната вест съобщи пред медии нейният говорител Bernard Doherty. Ето и официалното изявление в социалните мрежи:

"С голяма тъга съобщаваме за кончината на Tina Turner. Със своята музика и безкрайна страст към живота, тя омагьоса милиони фенове по света и вдъхнови звездите на бъдещите поколения. Днес казваме сбогом на една добра приятелка, която ни оставя най-голямото си дело: нейната музика. Отправяме нашите съболезнования към семейството ѝ. Tina, ще ни липсваш безкрайно много". 

Turner изгря на музикалната сцена заедно със съпруга си Ike през 60-те години на миналия век с песни като "Proud Mary" и "River Deep, Mountain High". Жертва на системно домашно насилие, тя се развежда с Ike през 1978 г. и като солова изпълнителка постига още по-гранциозни успехи през 80-те. 

Често наричана кралицата на рокендрола, Tina Turner беше известна с енергичните си сценични изпълнения и неподражаемия си глас. 

Спечелила е 8 награди "Грами" и е въведена индивидуално в Залата на славата на рокендрола през 2021 г., но фигурира в нея още от 1991 г. заедно с Ike. 

Много от съвременните звезди са повлияни от музикалното наследство на Tina, включително Beyonce, Janet Jackson, Janelle Monae и Rihanna.

Родена в бедно семейство в щата Тенеси, Tina се качва на сцената като беквокалистка на групата на съпруга си, The Kings of Rhythm. Скоро след това застава начело и заедно те постигат комерсиален успех с "Fool in Love" и "It's Gonna Work Out Fine", които влизат в американските класации през 60-те. 

Друг техен хит е "Nutbush City Limits" от 1973 г., посветен на малкия град, в който е родена Tina. По онова време обаче емоционалният и физически тормоз на Ike вече се отразяват сериозно на певицата. Именно той променя името ѝ от Anna Mae Bullock на Tina Turner - решение, което взема без нейно знание и само един пример за контролиращото му поведение спрямо нея. 

Тя си спомня за травмата, която е изживяла във връзката им, в мемоарите си от 2018 г., "Моята любовна история". В книгата тя сравнява секса със съпруга си с изнасилване. 

"Той използваше носа ми за боксова круша толкова много пъти, че усещах вкуса на кръвта в гърлото си, когато пеех". 

След като успява да се спаси от насилника си, Tina изгражда наново кариерата си и се превръща в една от най-големите поп и рок звезди през 80-те и 90-те години, с хитове като "Let's Stay Together", "Steamy Windows", "Private Dancer", "GoldenEye" от филма за Джеймс Бонд, "I Don't Wanna Fight" и "It Takes Two" в дует с Rod Stewart.

Участва и във филма "Лудия Макс: Отвъд Клетката на смъртта" от 1985 г., а за саундтрака записва още един вечен хит, "We Don't Need Another Hero". Включва се и в рок операта "Томи" на The Who през 1975 г. 

Tina открива щастието с втория си съпруг, германският музикален продуцент Erwin Bach. Връзката им започва в средата на 80-те. Женят се през 2013 г. Двамата живееха в Швейцария, като Turner получи и швейцарско гражданство. Erwin дарява един от бъбреците си на съпругата си през 2017 г., когато тя е диагностицирана с бъбречно заболяване. 

Най-големият син на Tina, Craig, се самоубива през 2018 г. Негов баща е бившият член на бандата на Turner, Raymond Hill.

Синът на певицата от Ike Turner, Ronnie, почина през 2022 г. Тя има още двама осиновени синове, Ike-младши и Michael. Те са деца на Ike от предишна връзка. 

Животът на Tina е разказан в биографичния филм "What's Love Got To Do With It" още през 1993 г. Главната роля изпълнява Angela Bassett, която получава номинация за "Оскар" за изпълнението си. За певицата са направени също мюзикъл, както и документален филм. 

В интервю за южноафриканското издание на сп. Marie Claire през 2018 г. Turner казва: 

"Хората си мислят, че животът ми е бил тежък, но аз мисля, че той беше едно прекрасно приключение. Колкото повече остаряваш, толкова повече осъзнаваш, че важното е не това, което се е случило, а това как си се справила с него". 

Новини