Tina Turner продаде правата върху музикалния си каталог

Новият собственик е четвъртата по големина музикална компания в света

07 октомври 2021
social
Снимка от facebook

Tina Turner е поредната голяма звезда, която продаде правата върху музикалния си каталог. Новият собственик е четвъртата по големина компания в индустрията, базирана в Германия. Според неофициална информация сделката е за повече от 50 млн. долара, най-голямата сключвана от фирмата със солов артист.

Договорът обхваща творчеството на звездата през нейната 60-годишна музикална кариера, както и правата за използване на нейното име и образ за мърчандайз. 81-годишната Turner заяви, че е уверена, че работата ѝ е в професионални и сигурни ръце.

През последната година много изпълнители продадоха правата за разпространение на творчеството си, като първи беше Bob Dylan.

Изпълнителният директор на компанията Hartwig Masuch каза в изявление по повод сделката: “Музикалното пътешествие на Tina Turner е вдъхновение за стотици милиони хора по света и продължава да намира нова публика. За нас е чест да представляваме музикалните и търговски интереси на Tina Turner. Тя е наистина най-добрата".

Въпреки че Turner се оттегли от активна музикална дейност, през последните години популярността ѝ отново се увеличи благодарение на няколко проекта, свързани с живота ѝ. Сред тях е мюзикъл на "Бродуей", който спечели награда "Тони", вдъхновяваща автобиографична книга, а от тази година - и документален филм.

След като се отделя от доста популярния и успешен дует с Ike Turner, Tina Turner се сдобива с още по-голяма слава като солова изпълнителка през 80-те години с албуми като “Private Dancer” и сингли като “What’s Love Got to Do WIth It”. Музикалният каталог на певицата включва 10 студийни албума, два концертни записа, два саундтрака и пет компилации. Тя е носителка на 12 награди "Грами" и е въведена в Залата на славата на рокендрола два пъти - като част от дуета с Ike и самостоятелно.

Новини