Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Трапезата за Бъдни вечер в Европа
Трапезата за Бъдни вечер в Европа
Снимка: pixabay.com
Трапезата за Бъдни вечер в Европа Вторник, 24.12.2019 г., 11:00 ч. В Италия залагат на рибата, а във Франция и в Испания приготвят пиршество от сладкиши

Празничната трапеза е неотменна част от коледните празници навсякъде по света. У нас традицията повелява тази вечер семейството да бъде заедно, а на вечерята трябва да има нечетен брой постни ястия.

В Швеция още преди Бъдни вечер се подготвя традиционната варена шунка Юлскина за трапезата на 24-ти декември. На нея не бива да липсват кюфтенца, ребърца, салата от червено цвекло и маринована херинга.

На рибата залагат и италианците, които на Бъдни вечер се въздържат от месо. Приготвя се истинско пиршество от седем риби, като по този начин италианците отбелязват вълнуващото очакване Исус да се роди.

Риба сервират и поляците, обикновено сом, като едно от дванайсетте блюда на масата, символизирайки дванайсетте апостоли.

В Дания още на 23-ти декември се отбелязва „малка Коледа“, а кулинарната кулминация включва пълнена пуйка и оризов пудинг с настъргани бадеми, в който обаче има скрит и един цял бадем за късмет.

Оризов пудинг приготвят и норвежците, а на трапезата им има и пушена риба. В Нидерландия традиционно се поднасят маслени топчета, които се приготвят от тесто със стафиди, изпържени в масло и поръсени със захар. А ирландците правят пайове с кайма, защото смятат, че това е любимата закуска на Дядо Коледа.

За Бъдни вечер в Испания залагат на сладкишите. Традиционната коледна сладка рецепта датира от 16-ти век и се нарича „Турон”. Прави се от мед, яйчен белтък, захар и печени бадеми.

Британците приготвят коледен пудинг със скрита паричка за късмет. Най-сладката Коледа обаче несъмнено се празнува във Франция. В Прованс традицията повелява да се приготвят тринайсет десерта за Бъдни вечер, които символизират Исус и неговите ученици.

Коментари