U2 изпълниха песен за Израел, Madonna се моли за мир

10 октомври 2023
Bono
Снимка от БГНЕС

Вече няколко десетилетия U2 са защитници на каузата за мир и справедливост по света. Затова не е изненада, че групата отдели време на концерта си в Лас Вегас в неделя, за да отбележи тежката ситуация след изненадващото терористично нападение на палестинското радикално движение "Хамас" срещу Израел, което отне живота на повече от 700 израелци. От тях 260 загинаха при атаката срещу музикален фестивал близо до границата с ивицата Газа. 

“В светлината на случилото се в Израел и Газа, песен за прекратяване на насилието звучи някак глупаво, дори смешно, но нашите молитви винаги са били за мир и за прекратяване на насилието...", написаха от групата в Instagram към видео, в което Bono представя тяхната песен от 1984 г.,“Pride (In the Name of Love)”, посветена на покойния борец за граждански права Martin Luther King Jr.

“Но нашите сърца и нашият гняв, знаете къде са насочени. Затова пейте с нас... за тези красиви деца на онзи музикален фестивал...". 

В клипа се чува, че Bono променя текста на песента и пее "Рано сутринта, 7-и октомври, докато слънцето се издигаше в пустинното небе/ звезди на Давид, те отнеха живота ви/ но те не могат да отнемат вашето достойнство". 
 

Madonna също публикува силни думи за терористичното нападение над Израел. 

“Това, което се случва в Израел е ужасяващо... Да гледаш как тези семейства и особено децата са отвличани, насилвани и убивани по улиците е много тежко. Представете си ако се случи на вас??", написа поп иконата към видео, в което бойци на "Хамас" убиват жени, деца и цивилни по време на нападението си над Израел по суша, вода и въздух. 

“Умът не може да го побере. Конфликтите никога не се решават с насилие. За съжаление, човечеството не разбира тази вселенска истина. Никога не я е разбирало. Живеем в свят, раздиран от омраза. Сърцето ми е с Израел. Със семействата и домовете, които бяха унищожени. С децата, които са изгубени. С невинните жертви, които са убивани. Към всички, които страдат и които ще страдат от този конфликт. Моля се за вас. Осъзнавам, че това е дело на "Хамас" и има много невинни хора в Палестина, които не подкрепят тази терористична организация. Тази трагична атака само ще причини повече страдание на всички. Нека се молим. За Израел. За мира. За света".

В събота концертът на Bruno Mars в Тел Авив беше отменен заради атаката над Израел. 

Новини