Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Юли 2019г. е най-горещият откакто се води статистика
Юли 2019г. е най-горещият откакто се води статистика
Юли 2019г. е най-горещият откакто се води статистика Петък, 02.08.2019 г., 12:28 ч. Причиненото от човешката дейност глобално затопляне се ускорява

Предварителен анализ на температурните данни сочи, че месец юли 2019 година ще стане най-топлият, откакто се води статистика от 1880 година, предаде Би Би Си. Оценката е направена от европейската служба за климатичните промени "Коперник".

Юли по традиция е най-топлият месец, но тази година бяха счупени редица температурни рекорди в Европа - живакът в Белгия, Франция, Германия и Холандия скочи до 40 градуса и то за няколко поредни дни. Това подклажда опасенията на учените, че причиненото от човешката дейност глобално затопляне се ускорява, подчерта доктор Фрея Вамбьорг от "Коперник".

"Този месец в частност беше много горещ, но това не е основният въпрос. Проблемът за мен е, че и миналият месец беше много топъл, всички месеци на 2019-а бяха по-топли в сравнение с предишни години. Тази тенденция ще продължи, ако не направим нещо за намаляване на парниковите газове", предупреждава ученият.

Горещата вълна от Европа достигна Арктика, където причини огромни по площ горски пожари, и Гренландия, където ускори топенето на ледовете. През юли Гренландия е загубила над 160 милиарда тона лед, което е довело до покачване с половин милиметър на нивото на световния океан.

Коментари