Улица David Bowie откриха в Париж

09 януари 2024
David Bowie
Снимка от БГНЕС

На 8-и януари, когато David Bowie щеше да навърши 77 години, в Париж беше открита улица с неговото име. 

Новината, че улица във френската столица ще бъде кръстена на легендарния британски артист, беше споделена за първи път през 2020 г., когато кметът на 13-ти район в града Жером Куме, известен почитател на Bowie, разкри плановете си за това. 

Церемонията по откриването на табелата, на която са записани и годините на раждането и смъртта на музиканта, се състоя на рождената му дата. Улицата се намира между две модерни бизнес сгради, включително централата на вестник "Le Monde".
 

Сред мотивите за кръщаването на улица на негово име е първото шоу на Bowie в Париж през 1965 г., първото му извън Обединеното кралство, както и неговото огромно влияние в музиката, модата, театъра и поп културата. 

Улица "David Bowie" се намира срещу концертната зала, в която певецът изнесе последния си концерт през октомври 2003 г., по време на последното си световно турне. 

По време на многобройните си концерти в Париж David Bowie винаги посещава музеите на града. Според местните власти през 1990 г. той е предложил брак на бъдещата си съпруга Iman на лодка по река Сена.

Изпълнителят почина през 2016 г. от рак.

 

Новини