Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
В Япония казват “не” на високите токчета
В Япония казват “не” на високите токчета
В Япония казват “не” на високите токчета Вторник, 04.06.2019 г., 14:54 ч. Японките искат закон, забраняващ носенето на високи токчета на работното място

Японките се организираха в движението #KuToo, с което обявяват война на носенето на високи токчета на работното място. В наименованието на протестното движение се използват думите куцу (обувка) и куцуу (болка). Кампанията беше лансирана от актрисата Юми Ишикава, която бързо беше подкрепена в мрежата от 19 хиляди последователки, предават Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Днес внесохме петиция, чрез която настояваме приемането на закон, забраняващ на работодателите да изискват от служителките им задължително да се явяват на работа с високи токчета. Това по същество е дискриминация по полов признак и представлява сексуален тормоз над жените!", сподели Ишикава пред медиите, преди да се срещне с отговорни лица в Министерството на труда.

Всичко започна с туит на актрисата, в който тя съобщаваше как японски хотел изисква задължителното носене на високи токчета за получаване на назначение от страна на кандидатките. Впоследствие хиляди японки се обединиха в социалните мрежи, тъй като много от тях се сблъсквали със същия проблем.

През 2017 година канадската провинция Британска Колумбия забрани на работодателите да принуждават служителките си да носят високи токчета. Тази практика беше заклеймена като опасна и дискриминационна, припомнят информационните агенции.

Коментари