В Уелс забраниха хита на Tom Jones “Delilah”

02 Февруари 2023
Tom Jones
Снимка от Facebook

Хитът на Tom Jones от 1968 г. “Delilah” вече е забранен на стадиона “Principality” в Кардиф. Песента вече няма да бъде изпълнявана на територията на Уелс от хорови състави, ангажирани да забавляват публиката по време на мачове и е свалена от официалните плейлисти на Уелския съюз по ръгби. За феновете по стадионите обаче няма проблем да пеят парчето. Причина за официалната забрана е текстът на композицията. В него “Delilah” е наръгана с нож от съпруга си, след като той разбира за нейната изневяра. По-късно измаменият съпруг моли за прошка мъртвото ѝ тяло.

Говорител на стадиона “Principality” заяви: “Уелският съюз по ръгби заклеймява всяка форма на домашно насилие. Потърсихме съвет от експерти по темата за цензуриране на песента и осъзнаваме, че песента може да предизвика негативни реакции у някои фенове заради историята, която разказва”. 

Jones, който е роден в Уелс, коментира ситуацията с думите, че хората приемат текста на песента прекалено буквално. Той не приема обвиненията, че парчето омаловажава насилието над жени.  

През 2016 г. уелският политик Chris Bryant защити забраната на песента: “Факт е, че когато има големи мачове по ръгби, а понякога и когато има футболни мачове, случаите на домашно насилие се увеличават драстично”. 

Jones издаде нов албум през април 2021 г. “Surrounded By Time” е неговият 41-ви студиен запис. Колекцията включва кавъри на песни от известни негови колеги, сред които Bob Dylan, Cat Stevens и Bobby Cole.

Новини