Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Връчиха докторска степен на куче терапевт
Връчиха докторска степен на куче терапевт
Снимка: pixabay.com
Връчиха докторска степен на куче терапевт Сряда, 20.05.2020 г., 14:57 ч. Муус от години помага на пациенти с ракови заболявания

Куче получи почетна докторска степен по ветеринарна медицина Техническият университет във Вирджиния. Документът беше връчен на 8-годишния лабрадор Муус, който от години работи като терапевт.

От ръководството на университета решили, че очарователният Муус е прекарал достатъчно време на служба, за да получи собствена кучешка докторска степен. Четириногият красавец има богат опит - той се труди като куче терапевт в консултантския център на институцията от 2014 г. Интересното е, че смелият Муус не само помага на пациенти, болни от рак, а самият той също се бори с тежкото заболяване, след като му откриват рак на простатата и се лекува при ветеринарите от университета.

Муус е едно от четири кучета терапевти, които помагат за поддържането на емоционалното състояние на пациенти с рак и студенти от университета и е взел участие в над 7500 терапевтични сесии в своята кариера, по данни на учебното заведение. През 2019 г. той получава наградата на Медицинската ветеринарна асоциация на университета "Животно герой".

Кучето работи с лицензирания терапевт Трент Дейвис, който е в консултантския център от 10 години. Той започва терапевтичните сесии с Муус като начин да предостави подкрепа на пациенти и студенти, които имат нужда от алтернатива на човешкия контакт, за да подобрят психическото си здраве.

"Тези хора виждат Муус като някой, който ще ги приеме и не се притесняват, че той ще ги съди за нещо", казва той. След като лечението на кучето е дало резултат и състоянието му се е подобрило, Муус се е върнал на работа при своите колеги - хора и кучета.

"Когато не работи, той обича да плува, да играе на дърпаница и най-вече - да яде", казват от университета.

Муус получи своята докторска степен на виртуална церемония, на която е бил засипан с лакомства и думите, които всяко куче на света заслужава да чуе - "Добро момче!". 

Коментари