Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Вторият ден от Рождество е за прослава на Дева Мария
Вторият ден от Рождество е за прослава на Дева Мария
Снимка: БГНЕС
Вторият ден от Рождество е за прослава на Дева Мария Четвъртък, 26.12.2019 г., 09:25 ч. На този ден се почита и благородния Йосиф, затова в много страни се приема за Ден на бащата

С тържествени богослужения в храмове в цялата страна православната църква отбеляза втория ден на Рождество Христово.

Празничният ден се нарича Събор на Пресвета Богородица и е в прослава на Дева Мария. Почита се и благородния Св. Йосиф Обручник, на чиито грижи били поверени Дева Мария и Богомладенеца Христос. Това е повод в много страни денят да се приема за Ден на бащата. Отдава се почит на бащинството и родителските грижи.

Запомнен със своя съвършен и добродетелен живот, Свети Йосиф помагал с всички сили на Дева Мария и Богомладенеца, като ги предпазвал от гнева на цар Ирод. В съня му се явил ангел господен, който му заповядал да бяга от Ирод с детето и майка му в Египет. Без колебания той тръгнал още през нощта на далечен път, за да запази живота на малкия Христос. Когато царят умрял, пак ангел се явил на Йосиф в Египет, и му казал, че вече могат да се върнат в Израел, защото онези, които са желаели смъртта на детето, не са вече между живите.

Междувременно родителите спазили всички обичаи за представянето на детето в църквата на осмия и на четиридесетия от неговото раждане - Васильовден и Сретение Господне.

Коментари