Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Външно министерство с актуални данни за ограниченията по границите
Външно министерство с актуални данни за ограниченията по границите
Снимка: БГНЕС
Външно министерство с актуални данни за ограниченията по границите Понеделник, 16.03.2020 г., 14:28 ч. От снощи и Румъния е под карантина

Министерството на външните работи разпространи актуална информация за мерките и ограниченията за придвижване в Европа и по света във връзка с пандемията от коронавируса.

Ето какви са те:

Румъния въведе следните карантинни/ограничителни мерки от 21.00 часа на 15-и март:

- Изолация в домашни условия на адреса, деклариран при влизане в Румъния, за период от 14 дни на всички лица, пристигащи в Румъния от страни, където са потвърдени поне 500 случая на заразяване. Тази мярка се прилага само по отношение на лица, без каквито и да е симптоми;

- По отношение на лицата, намиращи се в изолация в домашни условия, които развият симптоми през 14-дневния период, мярката за изолация ще бъде продължена. В такива случаи те трябва да се свържат с националния спешен номер 112. Медицински персонал ще събере биологични проби и ще разпореди адекватни специфични мерки;

- Всички лица, пристигащи в Румъния от зони/държави под карантина, ще бъдат поставяни под карантина в Румъния. Актуализиран списък със зоните/държавите под карантина може да бъде открит на адреса на Националния център за наблюдение и контрол на заразни болести тук.

Сърбия – Остава в сила забраната за влизане в Република Сърбия на чужди граждани (включително български), идващи от 12 държави: Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция, Швейцария, провинция Хубей в Китай, град Дегу и провинция Северен Гьонсан в Република Корея, Италия, Иран и Румъния.

Всички български граждани, които искат да напуснат територията на Република Сърбия, могат да използват работещите към момента ГКПП „Калотина-Градина“ и ГКПП „Връшка чука“. ГКПП „Олтоманци“, ГКПП „Стрезимировци“ и ГКПП „Брегово“ остават временно затворени.

Турция – Към момента няма затворени ГКПП към България от турска страна. В страната, считано от 10 часа на 16 март, се затварят барове, нощни клубове и дискотеки до второ нареждане. Забранени са свижданията в болниците. Библиотеките не работят до 30 март. Големите търговски центрове са с ограничено работно време – 12.00-20.00 часа. Отменени са всички търговски срещи и панаири. Властите въведоха спешен телефон 184, на който може да бъде получена информация за коронавируса.

Албания – Считано от 00:00 часа на 15.03.2020 г. всички сухопътни ГКПП на Албания със съседните страни – Черна гора, Косово, Република Северна Македония и Гърция, се затварят за всякакъв вид обществен и частен транспорт до второ нареждане. Мярката не засяга транспорта на стоки.

Германия – Считано от днес, Германия затвори сухопътните си граници с Франция, Люксембург, Австрия, Швейцария и Дания. Въведените ограничения не засягат товарните превози и преноса на стоки. Германските граждани ще могат да се завръщат във ФРГ, докато всички останали няма да бъдат допускани на територията на страната. Ограничения за пътуващите от Германия са въведени от 24 държави. Справки могат да бъдат правени в раздела „Informationen für Reisende“ на страницата на федералното Министерство на външните работи.

Словакия – Предприемат се допълнителни мерки във връзка с превантивното разпространение на вируса: от понеделник сутринта на 16 март всички малки магазини за продажба на дребно и доставчици на услуги ще бъдат затворени, с изключение на хранителни магазини, аптеки, вестници, ветеринарни кабинети и магазини, продаващи храна за животни. Ресторантите остават отворени, но не могат да обслужват клиенти в техните помещения. Извънредното положение, което беше обявено в Словакия от 12 март остава. Спират се планираните операции, които не са свързани с животозастрашаващи случаи.

Финландия – Не са предприети ограничителни мерки по границите на страната.

Норвегия – Считано от 16 март 2020 г., 8 часа, се затварят всички летища и пристанища. Ще бъде засилен и граничният контрол. Норвежките граждани, намиращи се в чужбина, ще могат да се завърнат у дома, като се призовават да направят това възможно най-бързо.

Остава в сила мярката гражданите, пристигащи в Норвегия от държави извън скандинавските страни, да са под домашна карантина за срок от 14 дни, като карантината важи и за прибиращите се и от Дания и Исландия.

МВнР на Норвегия днес призова гражданите да не пътуват в чужбина, ако нямат основателна причина за това.

На международните летища в страната се изисква доказателство от всеки чужденец, че има осигурено място, където да е под карантина. При невъзможност да се докаже това, чужденците следва да напуснат Норвегия незабавно.

Естония – В неделя сутринта правителството взе единодушно решение да затвори границите на страната и да забрани влизането на територията на Естония на всички чужди граждани. Преминаващите транзитно (но само, за да се завърнат в своята страна), ще бъдат допускани по изключение само ако, не проявяват видими признаци на болестта.

Тунис – Въведена е забрана за влизане на всички граждани, идващи от Италия. Всички граждани, без изключение, подлежат на 14 дневна задължителна карантина при пристигане на тунизийска територия. За нарушителите законът предвижда строги мерки. Няма официална информация за въведени допълнителни ограничения за влизане на сухопътни транспортни средства в Тунис.

Грузия – Частично се прекратява движението на хора между Грузия и Русия през единствения ГКПП между тях – „Горен Ларс”. В двете посоки ще бъдат пропускани само водачите от международния автотранспорт, както и руски и грузински граждани, които желаят да се приберат у дома.

За срок от 10 дни се затварят граничните пунктове с Армения и Азербайджан. Трите грузински международни летища – Тбилиси, Кутаиси и Батуми, към момента работят, но все повече авиокомпании спират полетите от и до Грузия.

Армения – Въведени са ограничения за влизане на пътници през арменско-грузинската граница – преминаването е разрешено само за арменски и грузински граждани за завръщане в родината им. Затворена е и арменско-иранската граница. Другите граници на Армения с Турция и Азербайджан са затворени по политически причини от години.

Сирия – Ограничени са напълно възможностите за напускан на страната по сухопътните граници с Йордания, Ирак, Турция и Ливан. На този етап Сирия е напълно изолирана по отношение на преминаване на сухопътна граница.

Пакистан – Затваря се границите с Иран и Афганистан, считано от 16 март, за период от 2 седмици. От индийска страна е взето решение за затваряне на граничните пунктове с Пакистан. Наложени са ограничения и на международните полети, които ще могат да бъдат осъществявани само от три летища в страната – Исламабад, Лахор и Карачи. Пристанищата продължават да функционират, но и при тях, и при летищата, следва да бъдат преминати специални процедури по проверка.

Китай – Попълва се задължителна здравна декларация от всеки пътник при влизане или излизане от страната. Понастоящем са налице полети до Европа само с авиокомпаниите „Аерофлот“ от Пекин и Шанхай, с „Емирейтс“ и с няколко китайски авиокомпании, които летят до столиците на страни в Западна Европа. Поради ограниченията, наложени за влизане в съответната страна, прекачване/транзитно преминаване не се разрешава през Токио, Сеул и Сингапур на граждани, напускащи Китай. Към този момент единствена възможност за транзитно преминаване при излитане от Китай остава полет през летище Хонконг, откъдето все още голяма част от авиокомпаниите продължават полети за Европа.

Шри Ланка – Считано от 14 март 2020 г., Шри Ланка преустановява до второ нареждане предоставянето на визи при пристигане в страната, чрез електронната система ЕТА за притежателите на обикновени паспорти, с изключение на страните, освободени от ЕТА (Сингапур, Малдивите и Сайшелите). Това решение не важи за притежателите на дипломатически, официални и служебни паспорти.

Индия – Отменят се всички издадени визи, считано от 13 март 2020 г., 12:00 GMT //Гринуичко време/, към часа на тръгване, до 15 април 2020 г. Изключение се прави за дипломатическите и служебните визи, тези на служители на ООН и международни организации, работните визи, визите за проекти.

Чуждите граждани, който възнамеряват да пътуват до Индия по основателна причина, могат да се свържат с най-близката индийска мисия.

Всички пристигащи пътници, включително индийски граждани, пристигащи от или посетили Китай, Италия, Иран, Република Корея, Франция, Испания и Германия след 15 февруари 2020 г., подлежат на карантина за минимален период от 14 дни. Разпореждането влезе в сила от 12:00 GMT на 13 март 2020 г. към датата на тръгване.

Малдиви – Под карантина са поставени три острова – Куреду (Kuredu), Курумати (Kurumati) и Сандис Батала (Sandies Bathala). Лицата, определени като високорискови се отделят от нискорисковите, които се изолират. Преди напускане на островите се прави температурен скрининг. Виламенду (Vilamendu) и Риити Рах (Reethi Rah), Six Senses Laamu и корорти в Мале (Male) са под наблюдение, поради подозрение за заразени с COVID-19.

Коментари