За първи път филм на жена режисьор спечели над 1 милиард долара

07 август 2023
Greta Gerwig
Снимка от БГНЕС

Само след три седмици в кината "Барби" на Greta Gerwig премина границата от 1 милиард долара приходи от продажба на билети по света. Така филмът подобри рекорда за продукция режисирана от жена. Предишното най-добро постижение беше на "Жената чудо" на Patty Jenkins.

В съвременната история на бокс-офиса само 53 филма са спечелили повече от 1 милиард долара, а "Барби" е първият сред тях, чиито основен и единствен режисьор е жена. Приходите в световната класация на "Жената чудо" са близо 822 милиона долара. 

Три филма, които имат жена в режисьорския екип, все още са преди "Барби" в подреждането - "Замръзналото кралство" (1.3 милиарда долара) и "Замръзналото кралство 2" (1.45 милиарда). И при двете анимации сред режисьорите е Jennifer Lee. Третият филм е "Капитан Марвел" (1.1 милиарда долара), с Anna Boden в режисьорския екип. 

"Барби" вече изпревари "Капитан Марвел" в Северна Америка с приходи от 459.4 милиона долара срещу 426.8 милиона за филма на Marvel. В международния бокс-офис приходите са 572 милиона долара. Така розовият филм завършва седмицата с над 1.03 милиарда долара приходи от прожекции по целия свят, според данни на студиото Warner Bros. 

Два нови филма излязоха по кината този уикенд - "Костенурките нинджа: Пълен хаос" и "Мега звяр 2" с Jason Statham. И двата се бориха за второто място в седмичния бокс-офис с "Опенхаймер" на Christopher Nolan. 

Въпреки унищожителната критика "Мега звяр 2" се класира втори с 30 милиона долара приходи според предварителните данни.

"Опенхаймер" остана трети с допълнителни 28.7 милиона долара приходи в Северна Америка, с което печалбата в тази част на света достигна 228.6 милиона. За три седмици филмът с Cillian Murphy се превърна в най-печелившата продукция в категорията с ограничение в показването пред зрители на възраст под 17 години за 2023 г. Това го поставя преди "Джон Уик 4".

Световните приходи на "Опенхаймер" вече са 552.9 милиона долара. Това е повече от 527 милиона на "Дюнкерк" от 2017 г. Историята за бащата на атомната бомба на този етап е петият най-печеливш филм на Nolan. Лентата е и четвъртата най-печеливша биография за големия екран след "Бохемска рапсодия", "Страстите Христови" и "Американски снайперист", както и най-успешния филм в историята, посветен на Втората световна война. 

"Костенурките нинджа: Пълен хаос" остана на четвърто място с 28 милиона печалба през уикенда в Северна Америка. Герои във филма озвучават Jackie Chan, Ice Cube, Paul Rudd и Seth Rogen.

Окончателните резултати от кината в Северна Америка се очакват днес.

Новини