Здравословното състояние на Bruce Willis се влошава

16 Февруари 2023
Bruce Willis
Снимка от БГНЕС

Здравословното състояние на Bruce Willis се влошава. 

През март 2022 г. семейството му обяви, че актьорът е диагностициран със заболяването афазия и прекратява кариерата си. Сега с ново съобщение близките му разкриха, че болестта му е прогресирала във фронтотемпорална деменция. Това е необичаен тип деменция, която причинява проблеми с поведението и говора, като засяга предната и страничната част на мозъка. Симптомите са промени в личността и поведението, езикови проблеми, проблеми с умствените способности и паметта, както и физически проблеми.

“Откакто съобщихме за диагнозата афазия на Bruce миналата пролет, състоянието му прогресира и вече имаме по-точна диагноза: фронтотемпорална деменция. За съжаление, трудностите при комуникация са само един от симптомите на заболяването на Bruce. Макар да е болезнено, изпитваме и облекчение, че най-после имаме ясна диагноза",

пише в изявление на семейството, публикувано частично в профилите им в социалните мрежи и в пълен вариант на сайта на американската Асоциация на заболяванията, свързани с фронтотемпоралната дегенерация.

 

Ето и пълният текст на изявлението: 

Като семейство, използваме тази възможност, за да ви благодарим за вълната от любов и съчувствие за Bruce през последните 10 месеца. Щедростта на духа ви е неописуема и ние сме безгранично благодарни за нея. Заради вашата доброта, и защото знаем, че обичате Bruce толкова много, колкото го обичаме и ние, искаме да ви информираме за това, какво се случва с него.

Откакто съобщихме за диагнозата афазия на Bruce миналата пролет, състоянието му прогресира и вече имаме по-точна диагноза: фронтотемпорална деменция (ФД). За съжаление, трудностите при комуникация са само един от симптомите на заболяването на Bruce. Макар да е болезнено, изпитваме и облекчение, че най-после имаме ясна диагноза.

ФД е коварно заболяване, за което повечето от нас не са чували никога, и което може да засегне всеки. За хората под 60 години, това е най-често срещаната форма на деменция и поради факта, че поставянето на диагнозата отнема години, ФД вероятно е много по-разпространена, отколкото знаем. Към днешна дата няма лечение на заболяването, реалност, която се надяваме да се промени в бъдеще. Докато състоянието на Bruce прогресира се надяваме, че медийното внимание ще бъде насочено към това да осветли темата за това заболяване, за което трябва да има много повече информация и изследвания.

Bruce винаги е вярвал в това, че трябва да използва гласа си, позицията си в света, за да помага на други хора, и да насочва вниманието към важни проблеми както в публичното, така и в личното пространство. Убедени сме в сърцата си, че ако днес можеше, той щеше да иска да говори, за да привлече вниманието на света и да действа като връзка с онези, които също се борят с тази изтощаваща болест и към това как тя засяга толкова много хора и техните семейства.

Ние сме само едно от семействата с любим човек, който страда от ФД, и затова насърчаваме други хора, които се сблъскват със същия проблем, да се запознаят с богатата информация и начините за подкрепа, които са достъпни чрез Асоциацията. А за онези от вас, които имат късмета да нямат личен опит с ФД, надяваме се, че ще отделите време, за да научите за нея, и ще подкрепите мисията на Асоцияцията както можете. 

Bruce винаги е намирал радост в живота и е помагал на своите познати и близки да направят същото. За нас означава много да видим как тази загриженост се връща при него и при всички нас. Трогнати сме от любовта, която всички вие изпращате към нашия скъп съпруг, баща и приятел в този тежък момент. Вашето състрадание, разбиране и уважение ще ни дадат сили да помогнем на Bruce да живее пълноценно, доколкото това е възможно. 

От Emma, Demi, Rumer, Scout, Tallulah, Mabel и Evelyn 

 

Новини