Зов за помощ: Двегодишната Зария се нуждае от спешна трансплантация

Детето е диагностицирано със злокачественото заболяване остра лимфобластна левкимия

17 юни 2020
social
Снимка от pixabay

Всеки, който иска да помогне, може да дари по следните начини:

IBAN:  BG22UNCR70001524029530
UniCredit Bulbank / Милчо Златков Златев)
paypal.com:  helpzariya@gmail.com
epay.bg КИН:  2512788094

Двегодишната Зария води трудна битка с рака. Тя е дългоочаквано дете, което се появява на бял свят през 2018 г.

Когато Зария навършва 10 месеца обаче съдбата поднася на нея и семейството ѝ шокиращ обрат – детето е диагностицирано със злокачественото заболяване остра лимфобластна левкимия.

Започва незабавно лечение в УМБАЛ „Свети Георги” Пловдив, след като се установява, че клетките в костния ѝ мозък са 93% и има наличие на тежки аплазии. Активната фаза на болничното лечение продължава 60 дни и приключва юли 2019 г. След това Зария преминава на поддържаща терапия. С огромни усилия от страна на родителите в този период малкото момиче започва да ходи и да се завръща към нормалния начин на живот, доколкото е възможно.

Радостта обаче е кратка. На 2 април тази година след влошаване на общото състояния, Зария е приета отново в Детската онкохематология на УМБАЛ „Свети Георги”.  Тогава тя е на възраст 2 години и 3 месеца. След направата на всички костно-мозъчни изследвания се установява, че момиченцето има двоен рецидив (остра лимфобластна левкимия – костномозъчен + ЦНС рецидв) и раковите клетки в мозъка са 81%. Следва отново лечение по спешност.

Започва химиотерапия, но се оказва, че Зария не може да я понесе заради много тежка аплазия и сепсис, които застрашават живота ѝ. И лечението продължава с имунотерапия. След приключването ѝ е неотложно да бъде извършена трансплантация на стволови клетки след намирането на съвместим донор.

Трансплантацията ще бъде направена в Германия, в Университетска клиника в град Франкфурт в центъра за детско-юношеска клиника, отделение по трансплантация на стволови клетки. Сумата, която трябва да бъде събрана, е €100 000. Тя е непосилна за семейството.

Затова те се обръщат към всички, готови да отворят сърцата си и да подадат ръка на Зария, когато тя има най-голяма нужда от това. Всяка постъпила сума е крачка към оздравяването на малкото момиченце и лъч надежда за семейството ѝ.

Слънчевата ѝ усмивка винаги успява да стопли сърцата ни, а в игривия ѝ поглед личи нейното неподправено любопитство към света и жажда да открива, живее, обича”, казват родителите на момиченцето.

Вярваме в съпричастността, в доброто в хората и вярваме в Зария. Вярваме също, че когато сме заедно, историята ще има щастлив край”, призовават родителите.

Новини