Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
2,5 млрд. долара годишно струва на света замърсяването на световния океан
2,5 млрд. долара годишно струва на света замърсяването на световния океан
2,5 млрд. долара годишно струва на света замърсяването на световния океан Четвъртък, 04.04.2019 г., 16:34 ч. Около 8 млн. тона пластмасови отпадъци навлизат всяка година в световния океан

Замърсяването с пластмаса на световния океан струва на обществото милиарди долари всяка година заради увредени и изгубени ресурси, според ново изследване.

Рибарството, аквакултурите, развлекателните дейности и световното благосъстояние биват негативно засегнати от глобалното замърсяване, като се очаква спад с от 1 до 5% в ползите, които хората получават от океаните. Около 8 млн. тона пластмасови отпадъци навлизат всяка година в световния океан.

Пластмасови отпадъци могат да бъдат открити по целия свят - от най-населените крайбрежия до най-отдалечените - и тяхното въздействие върху зоопланктона, безгръбначните, рибите, костенурките, птиците и бозайниците е категорично отрицателно, установяват изследванията. Освен това авторите откриват, че пластмасите, които оцеляват в продължение на десетилетия или повече, и пропътуват разстояния от над 3000 км, създават нови местообитания за развитие на бактерии и водорасли, като по този начин рискуват разпространението на инвазивни видове и болести.

Изследователите се надяват проучването да рационализира усилията за справяне с пластмасовото замърсяване и да помогне за вземане на "информирани решения" по въпроса.

"Рециклирането на тон пластмаса струва стотици срещу хиляди разходи, ако пуснем отпадъцте в морската среда", отбелязва ръководи проучването Бомонт.

Коментари