Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
30 години от падането на Берлинската стена
30 години от падането на Берлинската стена
Снимка: БГНЕС
30 години от падането на Берлинската стена Събота, 09.11.2019 г., 10:04 ч. Съоръжението е символ на разделена Европа

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще приеме колегите си от Полша (Анджей Дуда), Словакия (Зузана Чапутова), Чехия (Милош Земан) и Унгария (Янош Адер) за честванията по повод 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Канцлерът Ангела Меркел и останалите лидери ще участват във възпоменателна церемония и ще посетят мемориала на Берлинската стена.

Меркел ще говори в събота сутринта в "параклиса на помирението", издигнат край някогашната Стена. Наред с ръководителите на Полша, Чехия, Словакия и Унгария, тя ще изтъкне "приноса на държавите от Централна Европа за мирната революция" от 1989 г.

Вечерта ще я смени държавният глава, който ще произнесе реч пред Бранденбургската врата. После ще има грандиозно двучасово шоу на открито.

Едноседмична поредица изложби и концерти започна от понеделник в германската столица под мотото "Седмица на спомените", а Берлинската стена беше възродена във виртуална реалност благодарение на германска стартъп компания, предлагаща на туристите пътешествие в миналото - в комунистически Източен Берлин.

БГНЕС

Художествената инсталация "Visions in Motion", направена от 30 хил. панделки с написани пожелания и послания, беше изложена в близост до Бранденбургската врата.

БГНЕС

БГНЕС

Датата 9 ноември 1989 година променя стария континент и целия свят, и е най-голямата политическа промяна в следвоенна Европа.

Вдигната през 1961 година Стената беше символ на Студената война и на противопоставянето на двата лагера - източен и западен. 45 хиляди бетонни блокове с височина от три метра - 155 километра дължина.

За 28 години около 5 000 души успяват да избягат през Стената в Западна Германия. За около 200 души, обаче, опитът за бягство се оказва фатален.

Берлинската стена пада, когато правителството на ГДР съобщава решението си да отвори границите на държавата за свободно пътуване на своите граждани. Голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от гражданите.

БГНЕС

Фрагменти от стената бързо се превръщат в обект на търговия. Много от късовете от Берлинската стена са купени в САЩ и се намират в корпорацията „Майкрософт”, в щабквартирата на ЦРУ и др.

На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма.

Коментари