Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
300 млн. души за застрашени от наводнения
300 млн. души за застрашени от наводнения
Снимка: БГНЕС
300 млн. души за застрашени от наводнения Сряда, 30.10.2019 г., 17:29 ч. Населението, което живее в крайбрежните зони по света, ще бъде застрашени от покачването на нивото на океаните в следващите 30 години заради климатичните промени

Триста милиона души, които живеят в крайбрежните зони по света, ще бъдат застрашени от покачването на нивото на океаните в следващите 30 години заради климатичните промени, според изследване, цитирано от Франс прес и ДПА.

Това число се оказва много по-голямо отколкото се предполагаше до скоро. Около 150 милиона жители на планетата обитават земи, които ще бъдат трайно погълнати от океаните към средата на века. Тези данни бяха публикувани от независимата американска научна организация "Клаймът сентръл" в сп."Нейчър къмюникейшънс". Предишните предвиждания бяха значително по-ниски - около 38 милиона души.

Около 300 милиона души ще бъдат изложени на годишни наводнения до 2050 година, като предишните преценки бяха за 79 милиона. Ревизията на съществуващите данни към по-високи стойности е била осъществена с използването на най-съвременни технологии, базирани на изкуствения интелект. Били измерени по-точно надморските нива на релефа на най-уязвимите крайбрежни зони.

Най-застрашеният континент е Азия. Там две трети от населението в пряка опасност ще се намира в Китай, Бангладеш, Индия, Виетнам, Индонезия и Тайланд.

Коментари