33 години по-късно: Супермоделите на 90-те отново на корица

12 август 2023
Cindy Crawford
Снимка от БГНЕС

Една легендарна снимка постави началото на периода на супермоделите: Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista, Tatjana Patitz и Cindy Crawford бяха заснети заедно от Peter Lindberg за корицата на броя на сп. Vogue за януари 1990 г. 

Сега, 33 години по-късно, изображението е пресъздадено за септемврийския брой на списанието и версия на корицата ще се появи в изданията за Великобритания и САЩ със заглавие: „The Greatest of All Time“. Липсва само Tatjana Patitz, която почина по-рано тази година от рак на гърдата. 

Вече в по 50-те години на живота си, четирите дами ще се появят и в документален филм, озаглавен "Супермоделите" на Apple TV през септември, в който ще говорят за края на 80-те и началото на 90-те години, когато за първи път започват да работят като модели. 

Статията в списанието дава представа какъв е бил онзи период за тях, особено след появата на видеото към "Freedom! ‘90" на George Michael. В клипа участват и петте манекенки, както изглежда след като Michael ги е видял на корицата на Vogue.

“Беше откачено. Ние не сме Beatles”, казва Evangelista в коментар за видеото и за последвалия финал на модното шоу на Versace, когато те минават по подиума, хванати за ръце и движещи устни заедно със самата песен. 

Campbell не крие как се е променил животът ѝ - като например моментът през 2001 г., когато фотографи я снимат преди срещата на така наречените "анонимни наркозависими". 

“Накараха ме да се срамувам от възстановяването си. Не че се криех, но това е нещо, за което говориш, когато си готова". 

Красавиците попадат в заглавията и до днес. Миналата година Evangelista говори за това как процедура за "замразяване на мазнини", "CoolSculpting", я е оставила „трайно деформирана“ и за психологическото въздействие на неуспешната операция. Междувременно Campbell обяви раждането на двете си деца през 2021 г. и 2023 г., макар да не казва нито кой е бащата, нито дали самата тя е родила. Тя е легенда в модните среди и продължава да е сред най-търсените модели в света. Crawford пък е майка на един от най-популярните модели от настоящото поколение, Kaia Gerber.

Четирите, заедно с Patitz, Helena Christensen и Claudia Schiffer, често се смятат за първите модели, станали знаменитости, известни и извън модната индустрия. Търсенето им скочи рязко през 90-те години, което доведе до култовата реплика на Evangelista, казана уж на шега: „Не се събуждаме сутрин за по-малко от 10 000 долара на ден“.

Кариерите на моделите се развиват много преди ерата на движението #MeToo и работят с фотографи, сред тях Bruce Weber, Patrick Demarchelier и Terry Richardson, които към днешна дата са обвинение в сексуален тормоз спрямо манекенки.

В интервюто за Vogue и четирите жени казват, че в голяма степен са успели да избегнат подобно поведение спрямо самите тях. Crawford смята, че нейното по-консервативно възпитание ѝ е помогнало, защото не е ходила по партита. 

“Вероятно съм изпуснала много страхотни възможности, но също така вероятно съм избегнала и някои не толкова страхотни ситуации". 

Campbell говори и за расизма, който е преживяла в модната индустрия.

„Защо вършех същата работа като моите колеги, а  и трябваше да вземам по-малко пари?“, пита тя. „Защо ме наемаха за шоутата, но не и за рекламите? Не си затварях устата".

Според нея заради произхода си не е била сексуално експлоатирана като млада жена:

„Произхождам от силно поколение чернокожи жени, жени от Ямайка. Ако нещо не ми се виждаше наред, го казвах. На висок глас". 

Въпреки че и след тях има известни модели, като например Kate Moss и Gisele Bundchen, супермоделите остават в светлината на прожекторите и продължават да се харесват на потребителите. През 2017 г. Versace предизвика истински фурор, когато Campbell, Crawford, Christensen, Schiffer и Carla Bruni се появиха на модното шоу на мартката.

Документалният филм, който моделите само са продуцирали, със сигурност ще разчита на този интерес към тяхното поколение и ще създаде нови възможности за изява. 

Фотосесията за изданията на Vogue е под ръководството на Edward Enninful. В момента той е главен редактор на британската версия на списанието, но смята да се оттегли през март. Според слуховете един ден Enninful ще наследи легендарния главен редактор на американския Vogue, Anna Wintour. 

Новини

"Forever" на Joe Lynn Turner и Мария Илиева с ексклузивна българска премиера

преди 9 часа "Forever" на Joe Lynn Turner и Мария Илиева с ексклузивна българска премиера

Lionel Richie с концерти на "най-доброто място за турне в света" - Европа

преди 9 часа Lionel Richie с концерти на "най-доброто място за турне в света" - Европа

Любо Киров подгрява феновете с балада за предстоящия си концерт

преди 10 часа Любо Киров подгрява феновете с балада за предстоящия си концерт

Lady Gaga разкри заглавието и датата за премиерата на новия си сингъл

преди 11 часа Lady Gaga разкри заглавието и датата за премиерата на новия си сингъл

Dua Lipa и Zendaya въведоха Cher в Залата на славата на рокендрола

преди 34 часа Dua Lipa и Zendaya въведоха Cher в Залата на славата на рокендрола

Pink стана "приемен родител" на кученце

преди 2 дни Pink стана "приемен родител" на кученце

Sabrina Carpenter с ново впечатляващо постижение в британската класация

преди 2 дни Sabrina Carpenter с ново впечатляващо постижение в британската класация

Robbie Williams: Изпитанията на Liam бяха много подобни на моите

преди 3 дни Robbie Williams: Изпитанията на Liam бяха много подобни на моите

Dua Lipa изненада публиката си в "Роял Албърт Хол" с Elton John

преди 3 дни Dua Lipa изненада публиката си в "Роял Албърт Хол" с Elton John

Niall Horan за Liam Payne: Не знаех, че му казвам "сбогом" завинаги

преди 3 дни Niall Horan за Liam Payne: Не знаех, че му казвам "сбогом" завинаги

Прея влиза в нова музикална ера с новия сингъл “Всеки ден”

преди 3 дни Прея влиза в нова музикална ера с новия сингъл “Всеки ден”

Rag'n'Bone Man празнува живота в новия си албум „What Do You Believe In“

преди 3 дни Rag'n'Bone Man празнува живота в новия си албум „What Do You Believe In“