33 години по-късно: Супермоделите на 90-те отново на корица

12 август 2023
Cindy Crawford
Снимка от БГНЕС

Една легендарна снимка постави началото на периода на супермоделите: Naomi Campbell, Christy Turlington, Linda Evangelista, Tatjana Patitz и Cindy Crawford бяха заснети заедно от Peter Lindberg за корицата на броя на сп. Vogue за януари 1990 г. 

Сега, 33 години по-късно, изображението е пресъздадено за септемврийския брой на списанието и версия на корицата ще се появи в изданията за Великобритания и САЩ със заглавие: „The Greatest of All Time“. Липсва само Tatjana Patitz, която почина по-рано тази година от рак на гърдата. 

Вече в по 50-те години на живота си, четирите дами ще се появят и в документален филм, озаглавен "Супермоделите" на Apple TV през септември, в който ще говорят за края на 80-те и началото на 90-те години, когато за първи път започват да работят като модели. 

Статията в списанието дава представа какъв е бил онзи период за тях, особено след появата на видеото към "Freedom! ‘90" на George Michael. В клипа участват и петте манекенки, както изглежда след като Michael ги е видял на корицата на Vogue.

“Беше откачено. Ние не сме Beatles”, казва Evangelista в коментар за видеото и за последвалия финал на модното шоу на Versace, когато те минават по подиума, хванати за ръце и движещи устни заедно със самата песен. 

Campbell не крие как се е променил животът ѝ - като например моментът през 2001 г., когато фотографи я снимат преди срещата на така наречените "анонимни наркозависими". 

“Накараха ме да се срамувам от възстановяването си. Не че се криех, но това е нещо, за което говориш, когато си готова". 

Красавиците попадат в заглавията и до днес. Миналата година Evangelista говори за това как процедура за "замразяване на мазнини", "CoolSculpting", я е оставила „трайно деформирана“ и за психологическото въздействие на неуспешната операция. Междувременно Campbell обяви раждането на двете си деца през 2021 г. и 2023 г., макар да не казва нито кой е бащата, нито дали самата тя е родила. Тя е легенда в модните среди и продължава да е сред най-търсените модели в света. Crawford пък е майка на един от най-популярните модели от настоящото поколение, Kaia Gerber.

Четирите, заедно с Patitz, Helena Christensen и Claudia Schiffer, често се смятат за първите модели, станали знаменитости, известни и извън модната индустрия. Търсенето им скочи рязко през 90-те години, което доведе до култовата реплика на Evangelista, казана уж на шега: „Не се събуждаме сутрин за по-малко от 10 000 долара на ден“.

Кариерите на моделите се развиват много преди ерата на движението #MeToo и работят с фотографи, сред тях Bruce Weber, Patrick Demarchelier и Terry Richardson, които към днешна дата са обвинение в сексуален тормоз спрямо манекенки.

В интервюто за Vogue и четирите жени казват, че в голяма степен са успели да избегнат подобно поведение спрямо самите тях. Crawford смята, че нейното по-консервативно възпитание ѝ е помогнало, защото не е ходила по партита. 

“Вероятно съм изпуснала много страхотни възможности, но също така вероятно съм избегнала и някои не толкова страхотни ситуации". 

Campbell говори и за расизма, който е преживяла в модната индустрия.

„Защо вършех същата работа като моите колеги, а  и трябваше да вземам по-малко пари?“, пита тя. „Защо ме наемаха за шоутата, но не и за рекламите? Не си затварях устата".

Според нея заради произхода си не е била сексуално експлоатирана като млада жена:

„Произхождам от силно поколение чернокожи жени, жени от Ямайка. Ако нещо не ми се виждаше наред, го казвах. На висок глас". 

Въпреки че и след тях има известни модели, като например Kate Moss и Gisele Bundchen, супермоделите остават в светлината на прожекторите и продължават да се харесват на потребителите. През 2017 г. Versace предизвика истински фурор, когато Campbell, Crawford, Christensen, Schiffer и Carla Bruni се появиха на модното шоу на мартката.

Документалният филм, който моделите само са продуцирали, със сигурност ще разчита на този интерес към тяхното поколение и ще създаде нови възможности за изява. 

Фотосесията за изданията на Vogue е под ръководството на Edward Enninful. В момента той е главен редактор на британската версия на списанието, но смята да се оттегли през март. Според слуховете един ден Enninful ще наследи легендарния главен редактор на американския Vogue, Anna Wintour. 

Новини