40-часовата работна седмица е отживелица

Пандемията е подходящ момент за въвеждане на четиридневен работен режим

04 юни 2020
social
Снимка от pixabay.com

Периодът на пандемията от COVID-19 e най-подходящото време за преразглеждане на някои утвърдени модели на трудова заетост, като петдневната работна седмица. Това смятат от инициативата “4 Day Week Global”Според тях намаляването на работните часове може да има положителен ефект както за икономиката, така и за здравето на трудещите се. „Онова, което преживяваме в момента, е ужасно, но то ще ни помогне да преоткрием възможностите на всяко работно място", твърди Шарлът Локхарт, изпълнителен директор на “4 Day Week Global” пред “Евронюз”, цитирани от БГНЕС.

“4 Day Week Global” осигурява платформа за обсъждане на идеята за намаляване на работната седмица и подкрепя бизнеса, служителите и държавите при въвеждането й. Инициативата е стартирана от Андрю Барнс и неговата партньорка Шарлът Локхарт.

Идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица не е утопична - тя вече се обсъжда от някои правителствени ръководители. Новозеландският министър-председател Джасинда Ардърн публично се изказа в полза на идеята за четиридневна работна седмица и според нея, това ще стимулира местния туризъм и ще даде възможност за по-добро съчетаване на професия и свободно време.

Именно в Нова Зеландия още през 2018 г. консултантската компания “Perpetual Guardian” въведе четиридневната работна седмица и резултатите са впечатляващи. Днес служителите, които са над 200, са по-щастливи, по-продуктивни и по-здрави, казва основателят на компанията Андрю Барнс. Той също смята, че въвеждането на такъв модел би помогнал за възстановяване на икономиката след удара, който пандемията нанесе.

През 2019 г. “Майкрософт” също въведе пробно четиридневна работна седмица в своя дъщерна компания в Япония. Резултатите показаха покачване на производителността с 40%.

Засега обаче подобни модели си остават изключения.

Във Франция работната седмица има 35 часа от близо две десетилетия. Въпреки това страната задминава по производителност на труда редица държави с по-дълго седмично работно време.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), брутният вътрешен продукт, създаван за един работен час във Франция, е с около 25% по-висок от средния за ЕС, а и за редица други развити държави в света. “Евронюз” съобщава, че според ново проучване, 60% от френските работодатели подкрепят въвеждането на 4-дневна работна седмица.

"Да се работи по 40 часа седмично без почивен ден противоречи на човешката природа", казва Шарлът Локхарт. Според нея, компаниите трябва да осигуряват повече свободно време на служителите си. „По този начин може да се постигне увеличение на производителността с поне 20%", твърди тя.

Според Локхарт 40-часовата работна седмица е отживелица. Във времето, в което живеем, на все повече хора им е трудно да се дистанцират от служебните си ангажименти. “Когато 40-часовата седмица беше въведена, нямахме смартфони и мейли и всички останали неща, които днес ни засипват със съобщения. Затова е нужно да си изградим дисциплина”, казва тя.

Новини