50 години от победата на ABBА на Евровизия

07 април 2024
ABBA
Снимка от БГНЕС

ABBA благодариха на феновете си за проявената "непоколебима лоялност и подкрепа" по случай 50-ата годишнина от победата им на Евровизия.

Емблематичната шведска банда – съставена от Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Faltskog и Anni-Frid Lyngstad ​​– стана известна, когато триумфира в песенния конкурс с „Waterloo“ в Брайтън през април 1974 г.

В изявление за годишнината от ABBA пишат: 

„Леко замайващо и дълбоко смиряващо е да мислим за това как милиони от вас, които ни видяхте за първи път на финала на Евровизия през 1974 г., сте предали нашата музика не само на едно поколение, а на няколко. Виждаме доказателства за това всеки път, когато някой от нас посети "Abba Voyage" в Лондон, и именно поради това можем да отпразнуваме 50-ата годишнина от това събитие със съзнанието, че нашите песни все още отекват по целия свят".

Хитмейкърите на "SOS" смятат, че е "трудно да осъзнаят", че са изминали 50 години от техния успех на Евровизия и че реалността е нахвърлила и най-смелите им мечти, тъй като са се превърнали в една от най-популярните групи в историята на музиката.

„И така, какви бяха нашите мечти по време на тези напрегнати моменти или в хаоса след победата, която бяхме постигнали с най-малката преднина в историята на Евровизия? Четири различни мечти, без съмнение, но каквито и да бяха те, колкото и грандиозни да бяха, реалността ги надмина, това е сигурно".

„Много от вас бяхте там от самото начало и оттогава ни следвате – повече от половин век! Музиката, която откривате и се научавате да обичате, когато пораснете или дори по-късно в живота, има начин да остане с вас завинаги. Ние споделяме това преживяване с вас и да знаем, че нашата музика се е превърнала в постоянна част от живота ви, е нещо прекрасно".

За финал в посланието си от групата казват: 

„През годините бяхме благословени с огромна любов от вас, нашите фенове. Усещаме я и искаме да знаете, че не минава ден, в който да не ни се напомня за това. Да кажем "благодаря" за това, което ни давате, без да звучи тривиално, не е лесно и това не е момент на тривиалност. Това е щастлив и в същото време тържествен момент и можем само да се надяваме, че разбирате колко дълбоко сме ви благодарни за дългата, успешна кариера и за вашата непоколебима лоялност и подкрепа през годините!".


Феновете също почетоха годишнината. В Стокхолм шведска телевизия организира концерт в чест на групата под мотото "Парти за ABBA" в събота вечер. Кралят и кралицата на Швеция присъстваха, макар членовете на ABBA да не бяха.

По-рано през деня певци и пианист зарадваха с изпълнение пътниците на ж.п. гара "Waterloo" в Лондон. 

Фенове организираха флашмоб танц в Брайтън.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини