ABBA отговориха дали ще се съберат за Евровизия 2024

26 май 2023
ABBA
Снимка от БГНЕС

ABBA отговориха на слуховете, че планират да се съберат следващата година за песенния конкурс Евровизия, който ще се проведе в родната им Швеция. 

По-рано този месец шведската певица Loreen спечели музикалното състезание за втори път в историята му и така страната ѝ ще бъде домакин на изданието през 2024 г. Победата стана повод в интернет да се разпространят спекулации, че всичко е част от мащабен план, който да събере членовете на ABBA през 2024 г. на сцената в родината им, точно за 50-годишнината от техния триумф в конкурса. 

Benny и Björn обаче попариха надеждите това да се случи, дори да е само за една вечер.

“Не искам да го правя, а ако аз не искам, значи и останалите не го искат. Това се отнася за всеки от нас - ако един каже "не", значи "не", заяви Benny пред BBC. 

Björn добави, че могат да празнуват юбилея и без да са на сцената. 

Двамата дадоха интервю по повод предстоящата първа годишнина на виртуалното концертно шоу на ABBA, "Voyage", в Лондон, което наскоро посрещна своя милионен посетител. В него на сцената се изявят създадени чрез магията на технологиите така наречените "аббатари" - виртуални образи на четиримата членове на групата с визията им от 70-те години на миналия век.  

През 2021 г. бандата издаде албума "Voyage", в който са синглите "I Still Have Faith In You" и "Don’t Shut Me Down". Миналия месец на въпрос на електронното издание NME дали можем да очакваме още нова музика от ABBA в бъдеще, Björn отговори: 

“Не, албумът "Voyage" е последното, което ще чуете от нас". 

Той обаче не изключи възможността бандата да участва в други проекти, свързани с развитието на нови технологии: 

“Ще има нови вълнуващи формати в бъдеще, за които в момента знаем твърде малко. Изкуствен интелект, метавселената, има много и интересни творчески неща, които се случват и ABBA може да участват в тях". 

Björn попари и надеждите "аббатарите" да се появят на фестивала "Гластънбъри", засега. По думите му технологията все още не е достатъчно развита. 

Виртуалното шоу "Voyage" в Лондон ще продължи и следващата година. Правят се обаче и планове за "световно турне", като се построят арени, подобни на тази в британската столица, например в Азия, Австралия и Северна Америка. 

Новини