50 години от появата на "Led Zeppelin III"

Рок музикантите преиздават на седеминчова плоча японската версия на “Immigrant Song”

08 октомври 2020
social
Снимка от Орфей Мюзик-Led Zeppelin Photo: Chuck Boyd (c) Mythgem Ltd Led Zeppelin ©Carl Dunn

Jimmy Page, Robert Plant, John Bonham и John Paul Jones издадоха "Led Zeppelin III" преди 50 години в САЩ, на 5 октомври 1970 г. и други държави последваха няколко седмици по-късно. Третият албум на бандата за по-малко от две години оглави класациите в няколко страни, включително САЩ и Обединеното кралство. От него са продадени повече от 13 милиона копия по света. Отвъд зашеметяващия комерсиален успех, албумът също така разви стабилното си звучене към по-широк набор от стилове в акустични песни, като “That’s The Way”, “Tangerine” и “Bron-Y-Aur-Stomp”.

За отпразнуването на 50-тата годишнина на записа, бандата преиздаде японската версия на единствения сингъл от албума - “Immigrant Song”, а на B-страната на седеминчовата плоча е включена и песента “Hey, Hey, What Can I Do”, която не е част от оригиналната колекция. Символично изданието ще бъде лимитирано до 19 700 копия - препратка към датата на първата поява на албума. Обложката ще бъде реплика на оригинала.

Премиерата на сингъла ще бъде на 15 януари 2021 г., но предварителните поръчки започват още днес на сайта на бандата.

“Immigrant Song” много прилича на песните от предходните два албума на Zeppelin, но "Led Zeppelin III" като цяло промени звученето на бандата. Китаристът Jimmy Page и вокалистът Robert Plant започват да пишат композиции за колекцията след като се оттеглят в уелската вила Bron-Yr-Aur и черпят вдъхновение от богатата фолклорна традиция на Великобритания, както и от по-съвременното американско звучене от Калифорния по онова време.

“Immigrant Song” беше топ 20 хит в САЩ и се превърна в една от най-популярните и запомнящи се песни на бандата, нареждайки се като втория им най-слушан трак по света. Той има и продължително въздействие върху поп културата, благодарение на запомнящите се появи в блокбъстър филми, като "School Of Rock" и "Тор: Рагнарок" на Marvel.

“Immigrant Song” и препратките в текста към скандинавската митология са вдъхновени от концерта на бандата в Рейкявик, Исландия, на 22 юни 1970 г. Шест дни по-късно песента прави дебюта си на живо във Великобритания на Bath Festival of Blues and Progressive Music.

Зареден с класически парчета като “Since I’ve Been Loving You", “Out On The Tiles” и “Celebration Day”, "Led Zeppelin III" е 6 пъти платинено сертифициран само в САЩ, постигайки мултиплатинени статуси в много други страни.

Отвъд музиката, албумът е забележителен и поради друга причина: иновативната му корица. Когато първоначално излиза на плоча, "Led Zeppelin III" идва в пакет с прегъната книжка по идея на Page и по дизайн на мултимедийния артист Zacron (aka Richard Drew), когото Page среща в началото на 60-те, когато Drew посещава колежа по изкуства "Кингстън". За дизайна си Zacron създава сюрреалистична колекция от изображения (самолети, птици и пеперуди), заобикалящи няколко отрязани дупки. Зад корицата той поставя въртящ се диск, който съдържа още образи, включително снимки на всички четирима членове на бандата. Когато дискът се завърта на ръка, различни изображения се появяват в началото, за да създадат интерактивно визуално преживяване.

Led Zeppelin III

Side 1
1. Immigrant Song
2. Friends
3. Celebration Day
4. Since I’ve Been Loving You
5. Out On The Tiles

Side 2
1. Gallows Pole
2. Tangerine
3. That’s The Way
4. Bron-Y-Aur Stomp
5. Hats Off To (Roy) Harper

Новини