6 жени режисьори ще се борят за "Златна палма" в Кан

15 април 2023
Кан
Снимка от БГНЕС

Рекордните 6 жени режисьори ще се борят за "Златна палма" в Кан през май, обявиха организаторите, а филмовият фестивал обещава да представи разнообразен списък с холивудски звезди и награждавани режисьори. Най-голямото кино събитие в света вече е осигурило няколко бляскави холивудски премиери, между които новия филми за Индиана Джоунс и този на Мартин Скорсезе, както и филм, отбелязващ завръщането на Джони Деп.

Сред 19-те филма, които ще се борят за голямата награда "Златна палма" от 16 до 27 май, е и "Asteroid City" на Уес Андерсън, който сам по себе си ще доведе на червения килим кавалкада от звезди, сред които Том Ханкс, Марго Роби и Скарлет Йохансон.

Присъствието на шест жени режисьори, сред които италианката Алиса Рорвахер и австрийката Джесика Хауснер, подобрява миналогодишния рекорд от пет.

Натали Портман и Джулиан Мур се очакват за "May December" на режисьора Тод Хейнс, който през 2015 г. развълнува Кан с лесбийската драма "Карол" с Кейт Бланшет и Руни Мара в главните роли, като последната спечели наградата за най-добра актриса.

Огненото начало е гарантирано благодарение на филма за откриването "Жана дю Бари", в който Деп играе френския крал Луи XV в първата си роля след взривоопасния процес за клевета срещу бившата му съпруга Амбър Хърд, включващ горчиви обвинения в домашно насилие. Към Деп ще се присъедини и дъщеря му Лили Роуз Деп, която участва в "The Idol" - телевизионен сериал, който ще се прожектира извън конкурса, продуциран от музиканта Абел "The Weeknd" Тесфайе. Продукцията беше свързана с бурни събития, като се съобщава за големи пренаписвания и повторни снимки.

Миналата седмица срещу звездата и режисьор на "Жана дю Бари", Майвен, беше подадена криминална жалба за предполагаемо нападение над журналист, в което се твърди, че тя е издърпала главата му назад и се изплюла в лицето му в парижки ресторант.

Педро Паскал също се очаква да участва заедно с Итън Хоук в късометражен уестърн на испанския режисьор Педро Алмодовар.

Новини