65 години по-късно: “Rockin’ Around the Christmas Tree” стана номер 1

05 декември 2023
Brenda Lee
Снимка от YouTube screenshot

Brenda Lee влезе в историята тази седмица, след като нейната коледна класика “Rockin’ Around the Christmas Tree” оглави класацията Billboard Hot 100 за първи път от създаването си преди 65 години. 

Lee, чиито несломим дух и мощен глас още като дете ѝ печели прякора "Малката госпожица динамит", записва “Rockin’”, когато е едва на 13 години. Сега, на 78 години, тя стана свидетел на това как песента, промотирана от музикалния лейбъл UMG Nashville, достигна първото място в най-престижната американска класация. “Rockin’ Around the Christmas Tree” е третата коледна песен в историята на чарта, която успява да достигне първото място. Това е и песента, при която има най-голяма пауза между издаването и класирането на първата позиция. Предишният рекорд беше на “All I Want for Christmas Is You” на Mariah Carey, при която разликата беше 25 години.  

“Rockin’ Around the Christmas Tree” е продуцирана от Owen Bradley и излиза за първи път през 1958 г. Тогава представянето ѝ в класациите е скромно. Lee се класира на първо място в Hot 100 през 1960 г. с песните “I’m Sorry” и “I Want to Be Wanted”. Този успех дава тласък и на “Rockin’”, която се изкачва до 14-то място през декември същата година. Между декември 2019-а и декември 2022 г., песента прекарва 9 седмици под номер 2 в седмичната класация за сингли на Billboard, изпреварена само от “All I Want for Christmas Is You” на Mariah Carey. 

Покойният Johnny Marks, който е автор и на други коледни класики като “Rudolph, the Red-Nosed Reindeer” и “A Holly Jolly Christmas”, е написал “Rockin’”, като още докато работил по нея си мислел, че Lee трябва да я изпее.

“Той беше много нежна душа", спомня си изпълнителката за покойния автор на песни, който почина през 1985 г. “Той беше евреин и дори не вярваше в Коледа, а всичко, което излизаше от него, беше коледна музика. Разказа ми, че си лежал на плажа в Ню Йорк и задрямал, и когато се събудил видял борови дръвчета, които се поклащали. И така му хрумнала идеята за "Rockin’ Around the Christmas Tree".

През 1990 г. песента се превръща в любима коледна класика на новото поколение, след като прозвучава в неизменния празничен филм "Сам вкъщи" с Macaulay Culkin.
 


 
Lee отбеляза 65-ата годишнина на песента като засне първото ѝ официално видео с участието на кънтри певиците Tanya Tucker и Trisha Yearwood, с които са приятелки. 

Колкото до това кои са нейните любими коледни песни, Brenda Lee казва, че иска да слуша "White Christmas" и Bing Crosby, както и Burl Ives с "A Holly Jolly Christmas".

Тази седмица в топ 10 на Billboard Hot 100 има още няколко коледни песни. Mariah Carey с “All I Want for Christmas Is You” е на второ място, Bobby Helms с “Jingle Bell Rock” е под номер 4, Wham! и “Last Christmas” са на пета позиция, “A Holly Jolly Christmas” на Burl Ives е на шесто място, а Andy Williams e под номер 10 с “It’s the Most Wonderful Time of the Year”.

Новини