70 години на трона: кралица Елизабет II празнува юбилей

Официалните чествания са през лятото

06 Февруари 2022
social
Снимка от БТА

Великобритания днес празнува 70-та годишнина на кралица Елизабет II на трона. 95-годишната Елизабет е най-дълго управлявалия монарх в света.

Queen4-BTA.jpg

Британската кралица се възкачва на престола почти случайно, след като чичо ѝ Едуард абдикира от трона, а баща й Джордж VI умира преждевременно от тежко заболяване. 25-годишната тогава все още принцеса Елизабет е в Африка със съпруга си Филип, когато научава, че е станала кралица. Новината ѝ съобщава съпругът й, който през следващите няколко десетилетия е и нейната най-голяма опора.

Queen2-BTA.jpgQueen5-BTA.jpgQueen6-BTA.jpg

За своите 70 години на трона и 95-години живот, кралицата е направила близо 300 визити в повече от 100 държави, срещала се е с 10 американски президенти и има 10 правнучета.

За 7 десетилетия Елизабет II нито веднъж не изневери на стила си - винаги сдържана и неутрална. Дори в най-тежките моменти, като смъртта на принцеса Даяна през 90-те, а също и преди година, когато загуби съпруга си принц Филип. Не разкри какво мисли нито за решението на принц Хари да се откаже от кралските си ангажименти, нито за скандала с принц Андрю.

Queen8-BTA.jpg

В света на политиката, тя е непреходната фигура, с която всички мечтаят да се срещнат. По време на 70-годишното си управление, Елизабет Втора има 14 премиери. Първият - Уинстън Чърчил, е роден през 1874-та година, а сегашният Борис Джонсън - през 1964-та.

През последните години тя все по-рядко поема публични ангажименти. Може да бъде забелязана единствено на църква, а вместо това я представляват членовете на кралското семейство - престолонаследникът Чарлз, принц Уилям и съпругата му Катрин.

Queen10-BTA.jpg

Освен за семейството и поданиците си, британската кралица има специално място в сърцето си, запазено за любимите ѝ кученца от порода корги. Притежавала над 30, но макар да твърдеше, че няма да си взима повече, за да не изостави любимците си, ако почине, преди година си взе две нови кученца.

Queen-BTA.jpg

Другото ѝ хоби е ездата. Кралицата има над 25 коня, не е тайна, че обича да ловува, а също и да шофира.

Queen7-BTA.jpg

Не е тайна и че не обича да носи короната си и го прави единствено за изключително тържествени поводи. Кралица Елизабет носи същата, която е имал и баща ѝ крал Джордж Шести. Това, което тя разкрива, е че царската корона е тежка и то буквално. Някога казва: "Не можеш да погледнеш надолу, за да прочетеш речта си. Вместо това трябва да вдигнеш листата високо. В противен случай можеш да си счупиш врата".

Очаква се в 4-дневните празненства по повод коронацията ѝ през лятото да се включат над 10 000 души.

Queen11-BTA.jpg

Новини