ABBA се завръщат с нов албум и холограмно шоу

Benny Andersson и Björn Ulvaeus обявиха плановете на стриймвана по целия свят пресконференция в Лондон

02 септември 2021
social
Снимка от instagram

Поп легендите ABBA най-после разкриха какво са подготвили за нетърпеливите си фенове, които от няколко години са в очакване на завръщане на шведската четворка.

За първи път от 39 години Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson и Björn Ulvaeus ще издадат нов албум, озаглавен "Voyage", и ще представят "революционна" серия концерти, където виртуални аватари ще изпълняват хитове като "Mamma Mia" и "Waterloo".

Квартетът, който се раздели през 1982 г., разказва, че са се върнали в студиото точно по времето, когато подготвяли сценичното шоу.

"Първо бяха само две песни и си казахме "Може би трябва да направим още няколко", каза Benny Andersson.

В крайна сметка записали 10 парчета, две от които бяха представени днес по време на стриймвана по цял свят пресконференция в Лондон.

Първата е "I Still Have Faith In You" - нежна балада, изсвирена на пиано, която изразява връзката на четиримата членове на групата.

"Когато Benny изсвири мелодията, просто знаех, че трябва да е за нас", обясни Bjorn Ulvaeus произхода на песента, "Става дума за това колко немислимо е това къде сме в момента. Никое въображение не може да си представи това - да издадем албум след 40 години и още да сме най-добри приятели, и още да се наслаждаваме на компанията си, и да сме толкова лоялни един към друг. Кой е изпитвал подобно нещо? Никой".

Втората композиция "Don't Shut Me Down" е мини-мелодрама в стила на класиката на ABBA "The Day Before You Came", в която жена се завръща при партньора си години след като го е напуснала.

И двете песни ще бъдат част от албума "Voyage", който ще излезе на 5-и ноември с голямо разнообразие от версии за колекционерите и най-големите фенове на легендарната група.

"Voyage" е деветият албум на ABBA и първи от 1981 г., когато излезе "The Visitors". Победителите от песенния конкурс Евровизия за първи път влязоха в британските класации през април 1974 г. с тяхната песен, която им донесе победата "Waterloo", която достигна първото място в чарта за сингли на 28 април 1974 г.

ABBA имат девет сингъла номер 1 и девет албума на върха във Великобритания. Колекцията с най-големите им хитове "Gold" е единственият албум, който повече от 1000 седмици е присъствал в официалната британска класация и вторият най-продаван албум в историята на Обединеното кралство, с продадени към момента 5 610 000 копия.

Съдържание на "Voyage":

1. I Still Have Faith In You
2. When You Danced With Me
3. Little Things
4. Don’t Shut Me Down
5. Just A Notion
6. I Can Be That Woman
7. Keep An Eye On Dan
8. Bumble Bee
9. No Doubt About It
10. Ode To Freedom

"Когато се събрахме в студиото, не знаех какво да очаквам", казва в изявление Agnetha, "Но звукозаписното студио на Benny има толкова приятелска и успокояваща атмосфера, че преди да се усетя вече се забавлявах! Не мога да повярвам, че най-после дойде моментът да споделим това със света!".

Въпреки този ентусиазъм обаче, Agnetha и Anni-Frid не присъстваха на пресконференцията в кулата AcerlorMittal Orbit, в Олимпийския парк в Лондон. "Трябваше да са тук, но те не се наслаждават на подобни изяви, както ние с Benny", каза Bjorn полу на шега.

Новите песни на групата ще прозвучат и по време на виртуалните им концерти "Abba Voyage", които ще започнат следващата година в специално изградена за целта арена в Лондон с капацитет от 3000 души.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от ABBA (@abba)

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от ABBA Voyage (@abbavoyage)

Шоуто ще се провежда в шест вечери седмично и ще включва дигиталните версии на членовете на бандата, които под акомпанимента на 10 истински музиканти ще изпълняват 22 от техните най-големи хитове. Първият концерт ще бъде на 27 май 2022 г. Т. нар. "абба-тари" са създадени от Industrial Light and Magic - компанията за визуални ефекти, основана от създателя на сагата "Междузвездни войни" George Lucas. Над 850 души са работили по пресъздаването на образите на ABBA от годините, когато бяха на върха на славата, като са използвани специални технологии, за да уловят всяка мимика, жест и движение на музикантите, които днес са в 70-те години от живота си, докато те пеят и свирят на сцената.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от ABBA Voyage (@abbavoyage)

"Agnetha, Frida, Benny и Bjorn в продължение на пет седмици се качваха на сцената пред 160 камери и почти толкова гении на визуалните ефекти, и изпълняваха всяка песен от това шоу до съвършенство", обясни продуцентът Ludvig Andersson и добави "Затова, когато гледате изявата, това не са четирима души, които се преструват на ABBA, това наистина са те".

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от ABBA Voyage (@abbavoyage)

Новини