"Anatomy Of A Fall” на Justine Triet спечели "Златната палма" в Кан

28 май 2023
Justine Triet
Снимка от БГНЕС

Френската режисьорка Жустин Трие спечели "Златна палма" - голямата награда на 76-я кинофестивал в Кан, за филма "Анатомия на едно падане"(Anatomy Of A Fall). 

В напрегнатата съдебна драма за писателка, обвинена в убийството на съпруга си, силно изпълнение прави германската актриса Сандра Хюлер, която участва и във филма "Зона на интерес", спечелил голямата награда за второ място.

Туркинята Мерве Диздар бе призната за най-добра актриса за ролята си във филма "Сухи треви" на режисьора Нури Билге Джейлан.

Японецът Коджи Якушо спечели наградата за най-добра мъжка роля за участието си в "Съвършени дни" на Вим Вендерс.

Наградата на най-добра режисура беше присъдена на  родения във Виетнам френски режисьор Чан Ан Хунг за филма "Страстта на Доден Буфан", разказ за двама готвачи, чиято страст ражда уникални блюда.

Британецът Джонатан Глейзър спечели специалната награда на журито на кинофестивала в Кан за "Зона на интерес". Наградата за най-добър сценарий бе присъдена на Юджи Сакамото за филма "Чудовище". 

"Анатомия на падането" бе отличен и с награда за най-добро кучешко изпълнение. 

"Снуп играе важна роля в сюжета и особено впечатли журито с участието си в драматична сцена, в която симулира заболяване по много убедителен начин", се посочва в прессъобщение на организаторите на наградата Palm Dog. 

Те отбелязват, че Снуп има всички качества на истинска звезда. Кучето на име Меси е порода бордър коли.

Наградата за кучешко изпълнение се връчва от 2001 г. Тази година със специална награда бе отличено и 11-годишното служебно куче на фестивала Еви, което е част от екипа по сигурността и е на служба за последна година, преди да бъде пенсионирано.

 

Новини