Andrea Riseborough запазва номинацията си за “Оскар”

01 Февруари 2023
Andrea Riseborough
Снимка от БГНЕС

Противоречивата номинация за "Оскар" на Andrea Riseborough няма да бъде отменена след преразглеждане от Академията.

Британката беше изненадващо включена в тазгодишната категория за най-добра актриса за изпълнението си в нискобюджетната и слабо известна драма "За Лесли" след кампания в последния момент от страна на известни личности, сред които Gwyneth Paltrow, Courteney Cox, Jennifer Aniston и Edward Norton. Бяха повдигнати обвинения за нечестни тактики и Академията обяви вътрешно преразглеждане на процедурите за провеждане на кампанията.

"Академията установи, че въпросната дейност не достига ниво, което да налага номинацията на филма да бъде отменена. Въпреки това открихме тактики за провеждане на кампании в социалните медии и на информационни кампании, които предизвикаха безпокойство. Тези тактики се разглеждат директно с отговорните страни", се казва в изявление. 

В статия в "Лос Анджелис Таймс" се твърди, че режисьорът Michael Morris и съпругата му, актрисата Mary McCormack, са се свързали с много известни приятели, за да ги помолят за подкрепа в социалните медии, като в резултат на това много туитове са съдържали подобни формулировки, за да прокарат филма. Нито един от двамата обаче не е член на Академията.

Официалният акаунт на филма също така сподели пост, в който се цитира откъс от статия на критика Richard Roeper за най-добрите филми на годината, в който се говори за изпълнението на Cate Blanchett в "Тар" в сравнение с това на Riseborough. Официално правило на Академията гласи, че "всяка тактика, която изтъква "конкуренцията" по име или заглавие, е изрично забранена".

В изявлението на Академията се допълва: "Целта на правилата за провеждане на кампании на Академията е да се гарантира справедлив и етичен процес на награждаване - това са основни ценности на Академията. Като се има предвид този преглед, очевидно е, че компонентите на регламента трябва да бъдат изяснени, за да помогнат за създаването на по-добра рамка за уважителни, приобщаващи и безпристрастни кампании. Тези промени ще бъдат направени след този цикъл на награждаване и ще бъдат споделени с нашите членове. Академията се стреми да създаде среда, в която гласуването се основава единствено на художествените и техническите достойнства на филмите и постиженията, които отговарят на условията за участие".

Riseborough е включена в категорията заедно с Cate Blanchett, Ana de Armas, Michelle Williams и Michelle Yeoh.

Новини