Монарси и държавни лидери на коронацията на крал Чарлз III

06 май 2023
Чарлз III
Снимка от БГНЕС

Официални лица от страни по цял свят присъстваха на коронацията на Крал Чарлз във Великобритания. Българският премиер Гълъб Донев вече проведе кратка среща с Краля. Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита са част от европейските монархически семейства, които бяха в Лондон, за да споделят с новия британски крал това важно събитие в живота му. Те седят редом с нидерландския крал Вилем-Александър и кралица Максима, белгийския крал Филип и кралица Матилда, принца на Монако Албер и съпругата му принцеса Шарлийн, испанския крал Фелипе и кралица Летисия, шведския крал Карл XVI Густав и дъщеря му принцеса Виктория.

Източници, близки до краля, казаха, че той иска цялостната церемония да отразява мултикултурна, модерна Великобритания. Тя включва повече представители на други религии, отколкото при коронациите в миналото, но в основата си все още ще бъде англиканска служба. В първото си обръщение към нацията при възкачването си на трона кралят даде всичко от себе си, за да подчертае своята християнска вяра.

Повече от 100 държавни глави от цял свят са приели поканата на Бъкингамския дворец да участват в тържествата. Франция, Германия и Италия ще бъдат представени от президентите си, а Австралия, Нова Зеландия и Канада - от премиерите си.

Коронацията е емоционален ден за мнозина и зоните за наблюдение достигнаха максималния си капацитет.

Новини