"Барби" влезе в престижен клуб, но...

16 август 2023
Greta Gerwig
Снимка от БГНЕС

Твърди се, че когато Марго Роби представила на Warner Bros идеята си за филма за Барби, тя спечелила компанията с обещанието филмът да донесе поне  милиард долара приходи. Е, "Барби" вече спечели 1,18 млрд. долара в световния бокс офис. От всички филми, създавани някога, само 53 са успели да достигнат този връх.

От 53-те филма, които някога са спечелили един милиард долара, два са от франчайза "Трансформърс". Има четири римейка на Дисни, четири Джурасик парк, пет филма за Междузвездни войни и 15 филма за супергерои, 11 от които са направени от Марвъл

Важно е да се отбележи, че числата не са коригирани спрямо инфлацията. Това обяснява защо списъкът с филми е толкова актуален, тъй като само три от 53-те филми-милиардери не са излизали през XXI век, а най-старият е излязъл през 1993 г. Ако списъкът беше коригиран, в него все още щеше да доминира "Отнесени от вихъра" - 84-годишен филм, чиито световни приходи на базата на цените на билетите през 2022 г. щяха да бъдат 4,1 млрд. долара. В този списък е и "ЕТ", пише БГНЕС.

В списъка на "качествените филми-милиардери" на в. "Гардиън" безспорен номер 1 е "Титаник".

Новини