Billie Eilish с критики към големите звезди

31 март 2024
Billie Eilish
Снимка от БГНЕС

Billie Eilish изрази критичното си мнение за изпълнителите, които издават албумите си в няколко различни версии на винил, за да подобрят продажбите си. Тя определи тази практика като "наистина разочароваща". 

Младата звезда и нейната майка Maggie Baird дадоха интервю за Billboard, в което говориха за дългогодишните си усилия в защита на околната среда и по-специално за работата си, чиято цел е да направи материалите за плочи по-щадящи за природата.

“Живеем във време, в което по някаква причина за някои артисти е много важно да издават най-различни плочи и различни опаковки, което да подобри продажбите им и съответно да им донесе повече пари". 

Тук Baird я прекъсва и изтъква, че продажбите на винил "се отчитат за първото място в класациите", a Eilish добавя: “Дори не мога да ви опиша колко е разточително това".

„Това е точно пред очите ни и го намирам за наистина разочароващо, защото наистина давам всичко от себе си, за да бъда устойчива и да правя най-доброто, което мога и се опитвам да включвам всички в моя екип в това да бъдем устойчиви — и на този фон се появяват едни от най-големите артисти в света, които правят по 40 различни винилови опаковки, които се различават по едно единствено нещо, само за да ви накарат да купувате повече. Толкова е разточително и за мен е дразнещо, че все още хората са толкова загрижени за числата и се интересуват толкова много от това да правят пари – и всичките ви любими изпълнители правят тази глупост“.

Издаването на множество винилови варианти е обичайна практика сред изпълнителите, за да увеличат продажбите на албуми си. Например записът на Taylor Swift от 2022 г. „Midnights“ се продаваше в пет различни варианта на плоча, като в крайна сметка стана първият албум, който се продаваше по-добре на винил, отколкото на CD, от 80-те години на миналия век.

Вторият албум на Eilish „Happier Than Ever“ пък имаше осем винилови варианта. Важно е да се отбележи обаче, че всяка плоча беше направена от 100% рециклиран винил със свиваемо фолио от захарна тръстика. Изданията на плоча обикновено използват „необработен винил“, който съдържа пластмасова смола, заедно с пластмасова термосвиваема обвивка за еднократна употреба.

Baird подчерта, че проблемът с устойчивостта на винила е „системен“ и добави, че „не можете да обвинявате артиста, че участва в играта за номер 1“

„Бих искала да видя ограничения, например за не повече от четири цвята“. 

Billie каза още:

“Всички ще го правим, защото това е единственият начин да играеш тази игра. Това само подчертава по колко сбъркан начин работи тази индустрия".

Eilish отдавна се застъпва за каузата за опазване на околната среда и за действия за борба с климатичните промени, а миналата година заедно с майка ѝ бяха домакини на голямо събитие за климата в Лондон.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини