The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Бивш екоминистър начело на фондацията на Нобеловите награди
Бивш екоминистър начело на фондацията на Нобеловите награди
Снимка: facebook
Бивш екоминистър начело на фондацията на Нобеловите награди Четвъртък, 11.06.2020 г., 16:39 ч. Лауреатите се обявяват всяка година през октомври

Бивш министър в правителството в Осло, оглави фондацията, която управлява наследството на шведския индустриалец, изобретил динамита Алфред Нобел.

Видар Хелгесен, който беше министър по европейските въпроси и министър на околната среда и климата, е назначен за изпълнителен директор на фондацията.

Нобел създава фонда за премии и наградите, които носят неговото име, в областите литература, медицина, физика, химия и мир.

Грета Тунберг получи „Алтернативен Нобел“

Нобеловата награда за икономика е учредена от Шведската банка и се връчва в памет на Алфред Нобел.

Хелгесен в момента е специален пратеник на Норвегия в международния панел за устойчива морска икономика. Той има кариера като адвокат, дипломат и политик. Хелгесен ще наследи на поста в Нобеловата фондация Ларс Хайкенстен, който я оглавява от 2011 г.

Лауреатите на Нобеловите награди се обявяват всяка година през октомври. Церемониите по награждаването им се провеждат в Стокхолм и Осло на 10-и декември, когато се отбелязват годишнините от смъртта на Алфред Нобел.

Коментари