Гилдията на актьорите обяви номинациите за своите награди

10 януари 2024
Cillian Murphy
Снимка от БГНЕС

Гилдията на актьорите обяви номинациите за своите награди.

Имената на претендентите по категории бяха прочетени на живо в Instagram от номинираните за награда "Еми" Kumail Nanjiani и Issa Rae. Това става само три дни след връчването на статуетките "Златен глобус".

Церемонията на Актьорската гилдия е ключова за наградния сезон и служи за важен индикатор за това кои ще са отличниците за наградите "Оскар". Няколко седмици преди връчването на 95-ите Оскари миналата година, филмът "Всичко навсякъде наведнъж" спечели 4 статуетки от Гилдията на актьорите, като счупи рекорда за най-много награди, връчени на един филм.  

От учредяването на наградите на актьорите през 1995 г. само 4 филма са печелили "Оскар" за най-добър филм, без преди това да са получили номинация за актьорски състав от професионалната гилдия: “Смело сърце” (1995), “Формата на водата” (2017), “Зелената книга” (2018) и “Земя на номади" (2020).

Церемонията за връчване на наградите на Актьорската гилдия тази година ще се излъчва на живо по целия свят в платформата Netflix като част от сключена по-рано дългогодишна сделка. 

В най-важната категория, тази за най-добър актьорски състав във филм, тази година са включени “American Fiction”, “Барби”, “The Color Purple”, “Убийците на цветната луна” и “Опенхаймер”. 

За главна мъжка роля във филм са номинирани Bradley Cooper, Colman Domingo, Paul Giamatti, Cillian Murphy и Jeffrey Wright. При дамите конкурентки са Annette Bening, Lily Gladstone, Carey Mulligan, Margot Robbie и Emma Stone.

За наградата за актьор в поддържаща роля ще се борят Sterling K. Brown, Willem Dafoe, Robert De Niro, Robert Downey Jr. и Ryan Gosling. Номинираните актриси в аналогичната категория Emily Blunt, Danielle Brooks, Penelope Cruz, Jodie Foster и Da’Vine Joy Randolph. 

При сериалите “Короната”, “The Guilded Age”, “The Last of Us”, “Сутрешно шоу" и “Наследници” ще се борят за титлата "най-добър актьорски състав". 

Jennifer Aniston, Elizabeth Debicki, Bella Ramsey, Keri Russell и Sarah Snook са номинирани за главна женска роля в драматичен сериал. В аналогичната категория при мъжете са Brian Cox, Billy Crudup, Kieran Culkin, Matthew Macfadyen и Pedro Pascal. 

При комедийните сериали номинациите за актриса в главна роля са за Alex Borstein, Rachel Brosnahan, Quinta Brunson, Ayo Edebiri и Hannah Waddingham. Претенденти при мъжете са Brett Goldstein, Bill Hader, Ebon Moss-Bachrach, Jason Sudeikis и Jeremy Allen White. "Начално училище Абът", "Бари", "Мечката", "Убийства в сградата" и "Тед Ласо" са номинирани за цялостен актьорски състав в комедийна поредица. 

Наградите на Актьорската гилдия ще бъдат връчени на 24-и февруари.

Новини