Martin Scorsese ще получи почетна "Златна мечка"

21 декември 2023
Martin Scorsese
Снимка от БГНЕС

Американският режисьор Martin Scorsese ще получи почетна "Златна мечка" на 74-ото издание на международния кинофестивал в Берлин през 2024 г.

Берлинале ще се проведе от 15 до 20 февруари 2024 г. Ветеранът режисьор, сценарист и продуцент ще бъде почетен за цялостния си принос към кинематографията на церемония в Берлинале Паласт на 20-и февруари.

Martin Scorsese се свързва с кинофестивала в Берлин през 1981 г,. когато на Берлинале има прожекция на филма му "Разяреният бик". "Нос Страх" е в конкурсната програма на Берлинале през 1991 г. "Бандите на Ню Йорк" на Scorsese е представен на Берлинале през 2003 г., а през 2010 г. е прожектиран отново като част от програмата Ретроспектива. Филмът му от концерт на Rolling Stones, "Shine A Light", открива Берлинале през 2008 г., а "Злокобен остров" е представен извън конкурсната програма през 2010 г.

Scorsese е носител на награди "Оскар", "Сезар", "Грами", "Еми", БАФТА и "Златен глобус". 

Сред носителите на почетна "Златна мечка" е Steven Spielberg, който получи наградата миналата година, както и Wim Wenders, Ken Loach, Isabelle Huppert и Helen Mirren.

Новини