Бурни овации и много сълзи за несравнимата Meryl Streep в Кан

14 май 2024
Meryl Streep
Снимка от БГНЕС

Бурни двеминутни овации на крака предшестваха връчването на почетната "Златна палма" в Кан на Meryl Streep. 74-годишната носителка на "Оскар" беше завладяна от силните емоции, престори се, че си тръгва от сцената, но в крайна сметка започна да танцува в такт с аплодисментите. 

Juliette Binoche връчи наградата на Streep и я нарече "световно съкровище", изброявайки нейните емблематични роли, от "Изборът на Софи" до "Джули и Джулия". 

"Ти промени начина, по който гледаме на жените в киното", каза френската звезда.


В речта си Streep благодари на Кан, че я посреща отново след 35 години. Последната ѝ поява беше за филма "Зли ангели" през 1989 г. Легендарната актриса каза, че да гледа ретроспективното видео с клипове от кариерата ѝ, е било "като да се взирам през прозореца на влак-стрела, гледайки как младостта ми прелива в средната възраст, до момента, в който стоя тук на тази сцена тази вечер. Толкова много лица и толкова много места, които си спомням". 

За последния си път на фестивала в Кан Streep си спомни:

“Тогава вече бях майка на три деца, почти бях навършила 40 години и си мислех, че кариерата ми е свършила. Това не беше нереалистично очакване за една актриса по онова време. И единствената причина да съм тук тази вечер и това да продължи, е благодарение на много талантливите артисти, с които съм работила, включително с мадам Президентшата". 

При обръщението тя се обърна към президента на журито на фестивала тази година Greta Gerwig, която режисира филма с нейно участие "Малки жени" през 2019 г. 

“И, случайно, това беше моята дъщеря, която тя бие във "Франсис Ха" в първия клип. Ще си поговорим за това по-късно". 

Streep каза още, че е "много благодарна за това, че не ви омръзна да гледате лицето ми и че не слязохте от влака".

“Моята майка, която обикновено е права за всичко, ми каза "Meryl, скъпа моя, ще видиш. Всичко свършва много бързо. Много бързо". И наистина е така. С изключение на речта ми, която е твърде дълга", пошегува се брилянтната актриса.

По време на цялата церемония звучаха песни свързани с кариерата на звездата - “Mamma Mia” на ABBA от едноименния филм, изпълнението на Streep на “The Winner Takes It All”, а “Dancing Queen” беше фон за връчването на почетната "Златна палма".

Streep се присъединява към няколко други легенди на киното, които присъстващите на фестивала в Кан ще имат честта да видят. Сред тях са създателят на "Междузвездни войни" George Lucas, който ще получи почетна "Златна палма" при закриването на събитието, както и Francis Ford Coppola, който ще представи новия си филм "Мегалополис" в конкурсната програма. 

В богатата си актьорска кариера, продължаваща вече почти пет десетилетия, Meryl Streep има рекордните 21 номинации за "Оскар" и е получила три статуетки за изпълненията си в "Креймър срещу Креймър" (1980 г.), “Изборът на Софи” (1983 г.) и “Желязната лейди” (2012 г.).

Сред носителите на почетна "Златна палма" са Jeanne Moreau, Marco Bellocchio, Catherine Deneuve, Jane Fonda, Agnès Varda, Forest Whitaker и Jodie Foster.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини