Песен от филма "Барби" спечели наградата "Изборът на критиците"

15 януари 2024
Margot Robbie
Снимка от БГНЕС

В неделя вечерта бяха връчени наградите "Изборът на критиците". Церемонията се състоя в Санта Моника, Калифорния. 

“I’m Just Ken” от филма "Барби" спечели в категорията за най-добра песен. Преди седмица в същата категория на наградите "Златен глобус" триумфира друга песен от хитовата лента - “What Was I Made For?” на Billie Eilish и Finneas. Това създава предположения за сериозна конкуренция в музикалната категория на предстоящите награди "Оскар". Последните две години “No Time to Die” от едноименния филм за Джеймс Бонд и “Naatu Naatu” от филма "RRR" спечелиха и "Златен глобус", и наградата на критиците, преди в крайна сметка да триумфират и на Оскарите. 

"Изборът на критиците" в категорията за най-добра песен за втори път е за творба на тандема Mark Ronson и Andrew Wyatt. Освен за “I’m Just Ken”, те спечелиха наградата и преди 5 години, когато получиха признание като автори на “Shallow” заедно с Lady Gaga и Anthony Rossomando от филма "Роди се звезда". 
 

На този етап в другата музикална категория - тази за най-добра музика към филм, не се очертава да има особена конкуренция. Работата на Ludwig Göransson за озвучаването на "Опенхаймер" спечели и критиците, и "Златен глобус". 
 

"Опенхаймер" беше най-големият победител на наградите "Изборът на критиците" с 8 статуетки, включително за най-добър филм и за режисьор, а "Барби" го следва с 6 отличия. 

Макар да имаше 12 номинации "Убийците на цветната луна" не получи нито една награда. "Маестрото" и "The Color Purple" също останаха с празни ръце. 

"The Bear" и "Beef" бяха големите победители сред телевизионните продукции с по 4 награди, а "Наследници" получи 3 статуетки. 

Имаше и две специални награди. James Mangold връчи на Harrison Ford статуетка за цялостен принос към киното. Margot Robbie връчи на партньорката си във филма "Барби" America Ferrera наградата "SeeHer". В речта си Ferrera посочи поименно три млади латино актриси за техните успехи - Ariana Greenblatt, която изигра нейната дъщеря в "Барби", Selena Gomez и Jenny Ortega.

Асоциацията на наградите "Изборът на критиците" е най-голямата организация на критиците в САЩ и Канада, която представлява над 600 медийни критици и журналисти от областта на шоубизнеса. Тя е основана през 2019 г. след сливането на асоциациите на филмовите критици и на телевизионните журналисти. 

Новини