Bradley Cooper и Cate Blanchett ще ни разходят по “Улицата на кошмарите”

Guillermo Del Toro представя първия си филм след “Формата на водата”

22 октомври 2021
social
Снимка от Forum Film Bulgaria

Guillermo Del Toro представя първия си филм след “Формата на водата”, който му донесе множество награди, включително няколко статуетки “Оскар”. “Улицата на кошмарите” е с участието на Bradley Cooper и Cate Blanchett и е базиран на едноименния роман на William Lindsay Gresham от 1946 г. В актьорския състав са също Willem Dafoe, Richard Jenkins, Rooney Mara и Ron Perlman.

Въпреки заглавието си, във филма няма ужасяващи фантастични създания и това е нещо, което Del Toro иска зрителите да знаят още от самото начало: "Случвало ми се е и преди хората да се подвеждат. С „Пурпурният връх“, публиката очакваше хорър филм. Той беше готически романс, което беше много трудно за комуникиране. В „Улицата на кошмарите“ липсват свръхестествени елементи – действието се развива изцяло в реалния свят. Няма нищо фантастично. Филмът е много различен от обичайното за мен, но заглавието може да остави погрешно впечатление".

"Улицата на кошмарите" разказва за Стантън Карлайл – бивш карнавален работник, който се превръща в една от топ атракциите в нощните клубове на големия град. Чрез различни трикове, които заимства от своята колежка Моли, както и с помощта на приятелката си Зийна, Стантън създава впечатлението, че е могъщ медиум, способен да чете умовете на хората. Първоначално идеята е просто да впечатлява и забавлява тълпата на карнавала, но стремежът към слава и богатство става причина представлението да се превърне в средство за финансови измами, чиято цел са по-заможните жители на града. Така Стантън попада в полезрението на психиатъра д-р Лилит Ритър, която се опитва да го изобличи като шарлатанин, но впоследствие става част от схемите му.

"Улицата на кошмарите" е решен в най-добрите традиции на класическия филм-ноар, но Guillermo Del Toro решава да не следва плътно правилата на жанра, а вместо това има желание да предложи на зрителите нещо ново, което се приближава до неповторимата атмосфера на романа на Gresham. Режисьорът споделя: "Когато подхождах към „Улицата на кошмарите“ си казах, че няма да правя нито едно от клишетата на жанра. Няма да има венециански щори, глас зад кадър и детективи, които се разхождат по улиците с федори. Исках да пресъздам вселената на романа, която е малко мрачна и грубовата, но също така и странно магична. Има много нестандартен, мистичен и митичен чар. Бях много привлечен от тази възможност".

Единствените чудовища в "Улицата на кошмарите" са хората. Борещите се за оцеляване и по-добър живот, често имат подтик да съсипят тези, които смятат за по-големи късметлии. Те рационализират и оправдават действията си по много начини и понякога може да са прави, но когато няма граница, която да те спре, е лесно да се изгубиш в бездната.

Възможно ли е Стантън да се върне в правия път? Това е основната мистерия в историята, а отговорът на въпроса ще открием на 21-и януари, когато ще се разходим по "Улицата на кошмарите".

Новини